Vilhelmina
11 °C
28 °C

Szélsőjobb előretörés Franciaországban

2002.04.22. 00:11
Chirac vezet, a szélsőjobb vezére, Jean-Marie Le Pen szorosan második a francia elnökválasztás első fordulójában. A harmadik helyen álló jelenlegi miniszterelnök, a szocialista Lionel Jospin bejelentette visszavonulását.
Szoros versenyben a második helyen áll Jean-Marie Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke Jacques Chirac jelenlegi köztársasági elnök mögött a francia elnökválasztás első fordulójában. A jelenlegi miniszterelnök, a szocialista Lionel Jospin csak a harmadik a szavazatok jelenlegi feldolgozottsága mellett, ami azt jelenti, hogy a május 5-i második fordulóban csak Chirac és Le Pen vehet részt. A szavazatok 49,57 százalékos feldolgozottsága mellett Chirac 19,8, Le Pen 17,2, Jospin 15,31 százalékot szerzett. Az eredmények hallatán a 64 éves Lionel Jospin bejelentette visszavonulását a politikai élettől. A jelenlegi választás az Ötödik Köztársaság legalacsonyabb szavazói részvételét hozta, a jogosultak körülbelül 30 százaléka maradt távol az urnáktól.

Chirac és Jospin veresége

A vasárnapi exit poll közvéleménykutatások szerint Chirac nyer 20 százalékkal, Le Pen 17, Jospin pedig 16,5 százalékot szerez majd az összes szavazat összeszámlálása után. A választások előtt a kutatást végző cégek csak a harmadik helyre tették Le Pent, Jospint pedig biztos másodiknak jósolták. Le Pen saját eredményéről kijelentette, hogy ez nagy vereség a másik két jelölt számára. Szerinte az emberek a nem kielégítő kormányzást utasították el.

Szakértők szerint igen kevés az esélye annak, hogy Le Pen a második fordulóban nyerni tudna, ugyanakkor azt jelzi, hogy a Nemzeti Front erős támogatottságra számíthat a júniusi parlamenti választásokon is. Rögtön a választókörök bezárása után készített két felmérés szerint is a voksok 80 százalékára számíthat Chirac a második fordulóban.

A köztársasági elnöki hatalom

Franciaországban kétágú a végrehajtó hatalom. Az ötévente választott köztársasági elnök a külügyért és a hadügyért felelős, a többi feladat végrehajtása a miniszterelnökre hárul. A köztársasági elnök nevezi ki a miniszterelnököt, írja ki a parlamenti választásokat, de akár fel is oszlathatja a parlamentet.

Le Pen és a holokauszt

A szélsőjobb elnöke óriási felháborodást váltott ki 1987-ben, amikor a holokausztot a "történelem egy részletének" nevezte. A jelenlegi elnökválasztási kampányban azonban nem a tőle megszokott bevándorlásellenes, xenofób eszméket hangoztatta, hanem a jogrenddel kapcsolatos témákat. Tervei között szerepel 200 ezer új börtönférőhely kialakítása, az örökösödési adó eltörlése, és az európai államszerződések felülvizsgálata.