Judit
2 °C
7 °C

Szélsőjobb előretörés Franciaországban

2002.04.22. 00:11
Chirac vezet, a szélsőjobb vezére, Jean-Marie Le Pen szorosan második a francia elnökválasztás első fordulójában. A harmadik helyen álló jelenlegi miniszterelnök, a szocialista Lionel Jospin bejelentette visszavonulását.
Szoros versenyben a második helyen áll Jean-Marie Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke Jacques Chirac jelenlegi köztársasági elnök mögött a francia elnökválasztás első fordulójában. A jelenlegi miniszterelnök, a szocialista Lionel Jospin csak a harmadik a szavazatok jelenlegi feldolgozottsága mellett, ami azt jelenti, hogy a május 5-i második fordulóban csak Chirac és Le Pen vehet részt. A szavazatok 49,57 százalékos feldolgozottsága mellett Chirac 19,8, Le Pen 17,2, Jospin 15,31 százalékot szerzett. Az eredmények hallatán a 64 éves Lionel Jospin bejelentette visszavonulását a politikai élettől. A jelenlegi választás az Ötödik Köztársaság legalacsonyabb szavazói részvételét hozta, a jogosultak körülbelül 30 százaléka maradt távol az urnáktól.

Chirac és Jospin veresége

A vasárnapi exit poll közvéleménykutatások szerint Chirac nyer 20 százalékkal, Le Pen 17, Jospin pedig 16,5 százalékot szerez majd az összes szavazat összeszámlálása után. A választások előtt a kutatást végző cégek csak a harmadik helyre tették Le Pent, Jospint pedig biztos másodiknak jósolták. Le Pen saját eredményéről kijelentette, hogy ez nagy vereség a másik két jelölt számára. Szerinte az emberek a nem kielégítő kormányzást utasították el.

Szakértők szerint igen kevés az esélye annak, hogy Le Pen a második fordulóban nyerni tudna, ugyanakkor azt jelzi, hogy a Nemzeti Front erős támogatottságra számíthat a júniusi parlamenti választásokon is. Rögtön a választókörök bezárása után készített két felmérés szerint is a voksok 80 százalékára számíthat Chirac a második fordulóban.

A köztársasági elnöki hatalom

Franciaországban kétágú a végrehajtó hatalom. Az ötévente választott köztársasági elnök a külügyért és a hadügyért felelős, a többi feladat végrehajtása a miniszterelnökre hárul. A köztársasági elnök nevezi ki a miniszterelnököt, írja ki a parlamenti választásokat, de akár fel is oszlathatja a parlamentet.

Le Pen és a holokauszt

A szélsőjobb elnöke óriási felháborodást váltott ki 1987-ben, amikor a holokausztot a "történelem egy részletének" nevezte. A jelenlegi elnökválasztási kampányban azonban nem a tőle megszokott bevándorlásellenes, xenofób eszméket hangoztatta, hanem a jogrenddel kapcsolatos témákat. Tervei között szerepel 200 ezer új börtönférőhely kialakítása, az örökösödési adó eltörlése, és az európai államszerződések felülvizsgálata.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?