Auguszta
-7 °C
0 °C

Tony Blair: Le Pen elvei undorítóak

2002.04.24. 11:22
Franciaországban napok óta folynak a tüntetések Jean-Marie Le Pen, a Francia Nemzeti Front vezetője ellen - jelentette a BBC. Eközben brit politikusok élesen bírálták Le Pen politikai elképzeléseit, és összefogásra buzdítanak a rasszizmus ellen.
Tony Blair
Tony Balir brit miniszterelnök visszataszítónak nevezte a Francia Nemzeti Front vezetője, Jean Marie Le Pen politikai alapelveit. A Guardiannak adott interjújában Blair azt is hozzátette: fontosnak tartja, hogy a demokrácia hívei minden szinten harcoljanak az ilyen rasszista és szűklátókörű nacionalizmus ellen. A brit kormányfő elmondta, hogy Jospin veresége még jobban elszigeteli az Egyesült Királyságot, ugyanakkor továbbra is bízik országa "vezető szerepében" az Unióban.

Összefogás a rasszizmus ellen

A miniszterelnök interjúját megelőzően, Jack Straw brit külügyminiszter arra bíztatta a jobb és baloldal politikusokat, hogy fogjanak össze a rasszista gyűlöletkeltés ellen. A Faji Esélyegyenlőségért Bizottság már arra figyelmeztetett, hogy Le Pen sikere a brit szélsőjobb szervezetek megerősödéséhez vezethet. A konzervatívok vezetője, Ian Duncan Smith szerint nem szabad a szélsőségeseket támogatni.

Le Pen

Le Pen
Le Pen, aki alapítója a Francia Nemzeti Frontnak, 1987-ben "a történelem egy részletének" nevezte a holokausztot. Jelenleg azt hangoztatja, hogy Franciaországot elárasztják a bevándorlók. Le Pen programjában "nemzeti preferenciát" ígér, azaz Franciaországban a franciák kivételes bánásmódot élvezhetnének. A szélsőjobb franciaországi előretörését részben a menekülttáboroktól, a bűnözéstől, és a bevándorlástól való félelemmel magyarázzák politikai elemzők. Blair bírálatát követően Le Pen, aki tagja az EU parlamentjének, újból Európai Unió ellenes téziseit hangoztatta. A Nemzeti Front vezére arra készül, hogy a közös fizetőeszközt, és magát az Uniót támadja szerdán Brüsszelben.

Országos demonstrációk

Amióta Le Pen a francia elnökválasztás második fordulójába jutott, körülbelül kilencvenezer francia vonult az utcákra országszerte, hogy tiltakozzon a szélsőjobb politikus ellen. A rendőrség már harmadik napja próbálja feloszlatni a Le Pen ellenes tüntetőket Párizsban. Több más francia nagyvárosban is hevesen tiltakoztak a Nemzeti Front vezére ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!