Mátyás
-6 °C
1 °C

Újabb anthraxfertőzést azonosítottak Floridában

2001.10.11. 06:32
Az American Media nevű cég alkalmazottainak vizsgálatakor újabb lépfenefertőzést azonosítottak szerdán Floridában. A 35 éves nő a harmadik, akinél kimutatták a ritka betegséget. A hatóságok továbbra is fenntartják a biológiai terrorizmus lehetőségét.
Floridában bejelentették, hogy újabb anthraxfertőzöttet azonosítottak, ugyanis egy harmadik személy - egy 35 éves nő - esetében is pozitívnak bizonyult a lépfenekórokozó-vizsgálat. A lépfene kórokozója Boca Ratonban, az American Media nevű cég irodaépületében tűnt fel. Egy 63 éves férfi a múlt héten meghalt, egy 73 éves alkalmazottról pedig e hét hétfőjén derült ki, hogy az ő szervezetében is megtelepedett a baktérium. A kórokozót megtalálták az elhunyt férfi munkahelyi számítógépének billentyűzetén.

A második eset kipattanása nyomán döntöttek az irodaépület összes alkalmazottjának megvizsgálásáról. Egyelőre hétszáz személy - orrváladékminta alapján készült- teszteredményét értékelték ki, és ebben a csoportban találták a 35 éves nőt, a harmadik lépfenekórokozó-hordozó személyt.

Miután teljességgel megmagyarázhatatlan, miként került a kórokozó az épületbe, valamint az eddigi megállapítások szerint nem a természetben szabadon előforduló anthrax-baktériumtörzs tűnt fel Boca Ratonban, hanem olyan módosított kórokozó, amely az ötvenes években Iowa államban kifejlesztett baktériumtörzs jellegzetességeire emlékeztet, a hatóságok bűncselekményre gyanakodnak. A vizsgálatot a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI irányítja.

Bővebben: Egy iowai laboratóriumban fejlesztették ki a fertőző lépfenét