Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Meleg araboknak nincs esélyük a francia elnökválasztáson

2006.01.30. 13:45
A franciák a jelenleginél fiatalabb, a belpolitikával többet foglalkozó elnököt szeretnének 2007-ben, akinek legfőbb tulajdonsága a tisztesség, lehetőleg nem homoszexuális, és nem muzulmán vallású, derül ki a TNS-Sofres közvélemény-kutatóintézet felméréséből, amelyet a Le Figaro című francia napilap ismertetett hétfőn. A megkérdezettek inkább elnöknőt szeretnének.

A felmérés szerint a franciák kilencven százaléka fontosnak gondolja a népszavazás útján történő elnökválasztást, amelyen az adatok szreint generáció- és stílusváltásra lehet számítani 2007-ben.

A megkérdezettek 54 százaléka 50-59 éves elnököt látna szívesen, ami a hetven felett járó Jacques Chirac jelenlegi elnök, de a volt szocialista kormányfő Lionel Jospin és a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen számára sem jó hír. Alig 15 hónappal az elnökválasztás előtt a franciák 63 százaléka nem tulajdonít jelentőséget az elnökjelölt nemének, ugyanakkor 22 százalékuk inkább nőt, míg 16 százalékuk inkább férfit szeretne elnöknek.

Eszerint a népszerűségi listát vezető Ségolene Royal szocialista politikusnak lenne a legnagyobb esélye.

Nicolas Sarkozy belügyminiszter mindazonáltal jobban megfelel a megkérdezettek által kívánt "vezető elnök" képének, aki a "franciák mindennapi életét érintő dolgokban elkötelezi magát". A válaszolók 66 százaléka azt szeretné, ha a köztársasági elnök "a belpolitikában aktívan, inkább kormányfőként viselkedne", nem pedig döntőbíróként. A mindennapi problémák megértését egyértelműen fontosabb dolognak véli a franciák többsége (56 százalék), mint Franciaország külföldi képviseletét és az ország érdekeinek védelmét (17 százalék).

A franciákat a felmérés szerint egyáltalán nem érdekli, hogy mivel foglalkozik elnökük szabadidejében, és milyen környezetből származik. Fontosnak tartják viszont a modellül szolgáló értékrendjét, iskolai végzettségét és azt, hogy több nyelven beszéljen. A tulajdonságok közül a tisztesség áll az első helyen (82 százalék), a mások meghallgatása (70 százalék), a döntési képesség (54 százalék) és az intelligencia (47 százalék) előtt. Csak ezután következik az eltökéltség és a kommunikációs képesség.

Az elnök külseje a megkérdezettek alig 13 százalékánál lehet döntő szempont a választáskor.

A francia választókat nem foglalkoztatja az elnökjelölt családi állapota, ugyanakkor az államfő házasságon kívüli kapcsolatát a megkérdezettek 17, a jobboldali szavazók 24 százaléka nem nézné jó szemmel. A választópolgárok 22 százaléka nem szívesen szavazna homoszexuális jelöltre, a mérsékelt jobboldali szavazóknál ez az arány 37 százalék.

A vallási hovatartozás a katolicizmus esetében csak a választók két százalékát zavarja, zsidó származású elnököt 13 százalékuk nem szeretne, egy muzulmán jelöltet pedig 38 százalékuk utasítana el. A jobboldalon ez utóbbi arány eléri a 49 százalékot.