Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Hiába lázadtak az utasok a United 93-ason

2003.08.08. 11:22
Nem jutottak be az utasok a United Airlines 93-as számú járatának pilótafülkéjébe - állapította meg az FBI vizsgálata. A gépet a terroristák a Capitoliumnak vezették volna, az utasok azonban fellázadtak. Az FBI szerint hősiességükhöz kétség sem fér, az áldozatok rokonai azonban ragaszkodnak az eredeti sikertörténethez.
A szeptember 11-i géprablók egyike utasította a gépet vezető Ziad Dzsarát arra, hogy a United Airlines 93-as számú járatát vezesse bele egy Pittsburgh melletti mezőbe - jelentette az AP. Az eltérített repülőt a terroristák eredetileg a Capitolium, a washingtoni törvényhozás épületének vezették volna, hasonlóan a Pentagon és a WTC elleni támadáshoz.

Nem jutottak be

A korábbi feltételezések szerint a gép utasai lerohanták a terroristákat és megszerezték az uralmat a gép felett, de a zuhanást már nem tudták megakadályozni. A pilótafülke rögzített beszélgetései alapján azonban az FBI-nak most sikerült rekonstruálni a helyzetet - írja az AP.

Az FBI szerint az új információk semmit sem csorbítanak a gép utasainak a hősiességén. A felvételeken hallható, amint az utasok "gyerünk" kiáltással nekilódulnak, hogy átvegyék a gép irányítását. Az egyik terrorista - a géprablók parancsnoka, feltehetőleg - ekkor utasította Ziad Dzsara pilótát a gép földnek vezetésére.

Elismert hősök

Az egyik hősként tisztelt utas édesanyja, Alice Hoglan szerint "kétség sem fér hozzá", hogy az utasok átvehették volna a gép irányítását. Hoglan egyike azon keveseknek, akik az FBI engedélyével meghallgathatták a fekete doboz által rögzített beszélgetéseket - írja az AP.

A gép "egyértelműen az utasok hősiességének köszönhetően" nem érte el a Capitolium épületét - hangsúlyozta Susan Whitson, az FBI szóvivője is. Az áldozatok rokonai azonban biztosak benne, hogy szeretteik a pilótafülkébe is behatoltak. "Nem lehet máskép értelmezni a hangfelvételeket" - nyilatkozta az AP-nek Deena Burnett, aki férjét vesztette el a tragédiában.

A rokonok szerint sikerült

Hoglan szerint a felvételeken teljesen tisztán kivehető, hogy rövid dulakodás után valaki érthetően angolul arra utasítja a pilótát, hogy húzza fel a gépet. Véleménye szerint ez bizonyítja, hogy az utasok bejutottak a pilótafülkébe.

Az FBI ezt a feltételezést egyelőre nem igazolta.

Annyi mindenesetre kiderült, hogy a késekkel felfegyverkezett géprablók már a repülőút elején kivégezték a pilótát és a másodpilótát. A két férfi teste legalábbis az első osztályon kiterítve feküdt.

A United Airlines 93-as számú járatán 33 utas és hét főnyi személyzet vesztette életét. A gépet eltérítő négy terrorista sem élte túl a támadást.