Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A lettek hivatalosan is igent mondtak az EU-ra

2003.09.21. 10:03
A végleges adatok szerint a lettek kétharmada támogatta országuk európai uniós csatlakozását a szombati népszavazáson.
Igennel voksolt a szavazók 67 százaléka, nemmel 32,3 százalékuk, a szavazatok 0,7 százaléka érvénytelen volt - közölte vasárnap internetes honlapján a központi választási bizottság.

> Az 1,4 millió szavazásra jogosult állampolgár 72,53 százaléka adta le voksát.

Lettország így a kilencedik - s egyben utolsó - tagjelölt állam, amelynek lakossága népszavazáson támogatta a 2004. május 1-jén esedékes európai uniós csatlakozást. A tizedik országban, Ciprusban nem tartanak népszavazást az EU-csatlakozásról.

A csatlakozás széles körű támogatása miatti örömre árnyat vet a balti államban kibontakozóban lévő kormányválság.

Lecserélik a hajóskapitányt

- Einars Repse kormánya megbukott. Az egyetlen lehetőség (a koalíció egyben maradására), hogy lecseréljük a hajó kapitányát - jelentette ki Eriks Jekobsons, a jobbközép négypárti koalíciót alkotó egyik párt, a Lettország Első Pártja (PPS) elnöke a BNS magán hírügynökség jelentése szerint.

Válaszában a kormányfő kijelentette: - Most azon kell gondolkodnunk, tudunk-e kisebbségben kormányozni, vagy más lehetőségeket keresünk.

Lettországban a helyzet az utóbbi időben mérgesedett el a korrupció elleni iroda elnökének kinevezése körül a kormányban kialakult nézetkülönbségek miatt - emlékeztet az AFP francia hírügynökség.

Új idők

Einars Repse 2002 novembere óta áll a négypárti koalíció élén. A kormányfő a koalíció legerősebb pártját, a jobbközép Új Idő irányítja, amely 26 hellyel rendelkezik a 100 fős törvényhozásban.

A két politikus szóváltására röviddel a választóhelyiségek bezárása után került sor. Korábbi hírügynökségi jelentések szerint Guntars Krasts, a Haza és Szabadság Konzervatív Szövetsége (TB/LNNK) parlamenti képviselője is megerősítette, hogy a koalíció szétesőben van és a kormányfőt okolta a várható kormányválságért, szemére vetve vezetési stílusát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!