Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Lemondott a lett kormány

2004.10.28. 12:34
A baloldali lett Néppárt nem volt hajlandó támogatni a költségvetés tervezetét, ezzel megbukott a rigai kormány. A Szovjetunió bukása óta ez volt a tizenegyedik kormánya az országnak. Az ellenzéki Új Idő vezetője a baloldali és a Moszkva-hű erők nélkül alakítaná meg kormányát.
Lemondott az Indulis Emsis vezette lett kormány - jelentették be csütörtökön Rigában. A lemondás oka, hogy a parlament (Saeima) nem fogadta el a 2005-ös költségvetés tervezetét. A 100 tagú parlamentben 53-39 arányban szavaztak a képviselők a költségvetési tervezet ellen, illetve mellett, és öten tartózkodtak.

Kisebbségben a parlamentben

Emsis pártja, a jobbközép Zöldek és Földművesek Szövetsége koalícióban kormányoz Lettország Első Pártjával és a baloldali Néppárttal, a baloldali ellenzéki Nemzeti Harmónia Párt külső támogatása mellett. A kormány bukását az okozta, hogy a Néppárt nem volt hajlandó támogatni a költségvetési tervezetet.

Az Európai Unió alkotmányának aláírására Rómába érkezett lett miniszterelnök egyelőre nem kommentálta a fejleményt. Az idén március 9-én hivatalba lépett lett kormánykoalíciónak csak 47 képviselője van, s így kisebbségben van a parlamentben.

Repse készen áll

A 2,3 milliós szovjet utódköztársaságnak 1991-es függetlenné válása óta ez volt a 11. kormánya. Az Emsis-kormány idén szeptember 16-án már túlélt egy bizalmi szavazást a parlamentben, amelyet a Nemzeti Harmónia Párt kért amiatt, hogy a balti állam iskoláiban szeptember 1-től csökkentették az orosz nyelv használatát.

Einars Repse korábbi miniszterelnök, az ellenzéki Új Idő vezetője bejelentette, hogy pártja kezdeményezi egy új kormány megalakítását. A Baltic News Service hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy Nyugat-barát pártja bízik egy olyan koalíció létrehozásának sikerében, amelyben helyet kapna a Haza és Szabadság Párt, de kizárnák belőle a baloldali és Moszkva-hű erőket.