Árpád
-2 °C
4 °C

Lett igen az uniós csatlakozásra

2003.09.20. 21:56
Nagy többséggel támogatták a lettek országuk uniós csatlakozását. A szvazási részvétel már a délutáni meghaladta az ötven százalékot, így az eredménye érvényes. A lett elnökasszony szerint a döntéssel eltörölhetik a Molotov-Ribbentrop paktum emlékét.
Kétharmados többséggel mondott igent az uniós csatlakozásra Lettország. Az állami LTV a szavazóhelységekből távozók megkérdezésével készített felmérése szerint a választók 69 százaléka támogatta a csatlakozást.

Szombat késő délutánig a választásra jogosult lett állampolgároknak több mint fele leadta a voksát, és ezzel érvényesnek tekinthető a balti állam EU-csatlakozását eldöntő népszavazás - közölték választási illetékesek.

Eltörlik a paktum emlékét

Vaira Vike-Freiberga lett elnökasszony szerint az Európa Unióhoz csatlakozás egyszersmind kézzel fogható és a szimbolikus jelentőségű lesz 2,14 milliós ország számára. A referendum örökre elsöpri a II. világháború és az 1939-es Molotov-Ribbentrop paktum emlékét, amely Európa megosztását eredményezte - fejtette ki az államfő, miután férje társaságában leadta a szavazatát.

A tíz tagjelölt országból közül kilencben tartottak népszavazást, a lettországi volt az utolsó. Valamennyi referendumon támogatták a csatlakozást. Ciprusban nem tartanak népszavazást az EU-csatlakozásról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?