Tekla
9 °C
20 °C

Lett igen az uniós csatlakozásra

2003.09.20. 21:56
Nagy többséggel támogatták a lettek országuk uniós csatlakozását. A szvazási részvétel már a délutáni meghaladta az ötven százalékot, így az eredménye érvényes. A lett elnökasszony szerint a döntéssel eltörölhetik a Molotov-Ribbentrop paktum emlékét.
Kétharmados többséggel mondott igent az uniós csatlakozásra Lettország. Az állami LTV a szavazóhelységekből távozók megkérdezésével készített felmérése szerint a választók 69 százaléka támogatta a csatlakozást.

Szombat késő délutánig a választásra jogosult lett állampolgároknak több mint fele leadta a voksát, és ezzel érvényesnek tekinthető a balti állam EU-csatlakozását eldöntő népszavazás - közölték választási illetékesek.

Eltörlik a paktum emlékét

Vaira Vike-Freiberga lett elnökasszony szerint az Európa Unióhoz csatlakozás egyszersmind kézzel fogható és a szimbolikus jelentőségű lesz 2,14 milliós ország számára. A referendum örökre elsöpri a II. világháború és az 1939-es Molotov-Ribbentrop paktum emlékét, amely Európa megosztását eredményezte - fejtette ki az államfő, miután férje társaságában leadta a szavazatát.

A tíz tagjelölt országból közül kilencben tartottak népszavazást, a lettországi volt az utolsó. Valamennyi referendumon támogatták a csatlakozást. Ciprusban nem tartanak népszavazást az EU-csatlakozásról.