Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Lemondott a szírbarát libanoni kormány

2005.02.28. 18:25
Elérték céljukat a libanoni tüntetők. A volt kormányfő, Rafik Hariri két héttel ezelőtti meggyilkolása óta a szír csapatok kivonását és a szírbarát kormány lemondását követelő demonstrálók hétfőn a hatalom tiltása ellenére vonultak utcára, a parlamentben az ellenzék zúdított össztüzet a kormányra. Omar Karami este az "ország java érdekében" lemondott.

A közvélemény növekvő nyomásának engedve lemondott hatalmáról Libanon szírbarát kormánya, jelentette a Reuters. "A kormány nem akarja akadályozni az ország javát. Ezennel bejelentem, hogy a kormány, melyet vezethettem, lemond", jelentette ki a parlamentben Omar Karami. A szírbarát kormányfő a parlament rendkívüli, Rafik Hariri exkormányfő két héttel ezelőtti meggyilkolása kapcsán megrendezett vitanapján jelentette be távozását.

Egységben

Hariri tavaly mondott le a kormányfő tisztről, amit tizenkét éven át töltött be. A polgárháború utáni újjáépítést vezénylő milliárdos üzletember Damaszkusz libanoni politikája ellen tiltakozva vált meg posztjától, miután az ellenzékkel együtt maga is a szír hadsereg kivonását kezdte követelni. A két héttel ezelőtti merénylet mögött a legtöbb elemző a szír kormányt sejti.

Hariri meggyilkolása általános elégedetlenséget szült Libanonban, a lakosság pártszimpátiától függetlenül tömeges demonstrációkon követelte a szír csapatok kivonását. A téma hétfőn a parlament elé is került, igaz, a rendkívüli ülést négy órányi vita és tizenegy ellenzéki képviselő felszólalása után berekesztették.

Hírügynökségi jelentések szerint Bejrútban a hatalom tiltása ellenére hétfőn is nagy tömegek követelték a szír csapatok azonnali kivonását. Az összegyűlteket ellenzéki politikusok is támogatásukról biztosították. "Együtt akarunk egy független és szuverén Libanont, a szír titkosszolgálatok kivonását és az igazságot. Ki ölte meg Rafik Haririt?", jelentette ki az összegyűltek előtt Valid Dzsumblat, a drúz ellenzék vezére.