Lehel
17 °C
27 °C

Hamis egyenlevelek Irakból

2003.10.14. 20:33
Az amerikai katonák családjai büszkén olvasták Irakban szolgáló fiaik levelét. A botrány akkor tört ki, amikor többen elküldték városuk újságjának az írást, és az ott meg is jelent. Ugyanis a levelek szinte szóról-szóra ugyanazt tartalmazták, és volt "szerző", aki csak parancsra írta alá.
Az Irakból származó olvasói levelek leközlése éppen akkor történik, amikor a Bush kormányzat erőfeszítéseket tesz az iraki helyzet kezelését egyre szkeptikusabban figyelő amerikai közvélemény megnyerésére.

Egyes vélemények szerint, ha a levelekről bebizonyosodik, hogy szervezett körülmények között, az otthon maradottak meggyőzésére gyártották őket, az a katonai etika nyílt megsértése volna.

Ennek ellenére a "levelező" katonák parancsnoka, Dominic Caraccilo alezredes az ABC hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy a beosztottjai csak "a jó hírek hatékonyabb hazajuttatásáért" ragadtak tollat. Elmondása szerint körbeküldte az irományt a katonái között, mondván, ők is hazaküldhetnek egy-egy példányt belőle, ha jónak látják.

Épül a csatorna

"Úgy gondoltuk, jó ötlet büszkén megosztani az otthoniakkal, mi mindent ért el a zászlóajunk Irakba érkezése óta" - mondta Caraccilo. A több helyi újság által teljes terjedelmében leközölt levél részletezi az 503. lövészezred 2. (légiszállítású) zászlóaljában szolgáló katonák életét és az állomáshelyül szolgáló észak-iraki Kirkuk törvényes rendjének helyreállításáért tett erőfeszítéseiket.

A katonák "leírták", hogyan épült újjá a helyi rendőrség és tűzoltóság, az ivóvízellátás és a csatornarendszer. A leveleket akkor ismerhette meg a közvélemény, amikor néhány katona családja továbbküldte őket a helyi újságnak.

Gyanús egyezések

A lapok szerkesztői akkor fogtak gyanút, amikor észlelték, hogy a levelek azonos fordulatokat használnak, sőt teljes bekezdések azonosak bennük, pedig különböző katonák írták alá őket.

"Csaknem öt eltöltött hónap után az itt élők még most is kiszaladnak otthonaikból a 43 fokos hőségbe, hogy az út mellől integessenek a napi járőrszolgálatot teljesítő csapatainknak" - állítja a szívhez szóló formalevél.

A hadvezetés nem tud kampányról

Az egyik katona édesanyja azt állítja, rögvest tudta, hogy ezek nem a fia szavai, mert ilyen körmondatokat még soha nem produkált. Egy másik anya viszont azt nyilatkozta a New York Timesnak, hogy rendkívül büszke volt a fia eredményeire, ezért küldte el a levelet a Boston Globe-nak.

Az Észak-Irakban állomásozó 4. lövész hadosztály egyik szóvivője azt nyilatkozta, hogy nem tudnak semmit a levélkampányról. A The Olympian napilap az amerikai hadsereg központi parancsnokságának (Centcom) területért felelős részlegétől hasonló választ kapott.

Kiszuperált katonák

Hogy valójában hogyan megy az Irakban állomásozó katonák sora, az a formalevélből nem derül ki. Viszont a problémáik nagyságát jól érzékelteti, hogy szeptemberben pszichiáterekből, pszichológusokból és szociális munkásokból álló csoport érkezett Irakba, hogy megvizsgálják a szokatlanul sok öngyilkosság okait.

Az elmúlt hét hónapban Irakban 14 amerikai katona lett öngyilkos, és az USA Today szerint további tucatnyi esetben tisztázatlan a halál oka. A pszichológusok feladata annak kiderítése, miért ilyen nyomasztóak az Öböl-menti állapotok. A szakértői csoport által eddig megvizsgált 700 katonából 478-at egyenes úton hazaküldtek az USA-ba.