Fábián, Sebestyén
-1 °C
7 °C

Ivan Lexa szabadlábon

2002.08.16. 17:38
A Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának pénteki határozata alapján szabadlábra helyezik Ivan Lexát, aki a Meciar-kormány idején a titkosszolgálat (SIS) igazgatója volt, s akit - miután számos bűncselekménnyel kapcsolatba hoztak - több mint két évi nemzetközi körözés után a közelmúltban fogtak el és szállítottak haza a Dél-afrikai Köztársaságból.
Az Ivan Lexa elleni legfőbb vád az, hogy a titkosszolgálat embereivel elhurcoltatta az akkori államfő, Michal Kovác fiát. Meciar késobb amnesztiában részesítette Ivan Lexát, akinek négy éve még a saját képviselői mandátumát is átengedte. A parlament később megvonta Lexa mentelmi jogát és a gyanúsítottat vizsgálati fogságba helyezte.

Vladimír Meciar egyik leghuségesebb embere néhány hónap múltán bírói döntéssel szabadlábra került, majd több mint két évre eltűnt Szlovákiából, ahol a Kovác-üggyel kapcsolatban az amnesztia miatt már nem lehet ugyan felelősségre vonni, de további hét vádpont okán igen.

Szabadlábra helyezésének híre azonnal nagy meglepetést keltett. "Nem tudok szóhoz jutni" - mondta Ivan Simko, szlovák belügyminiszter, aki ezek után is hiszi, hogy Lexa nem kerüli el az igazságszolgáltatást.