Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Belföldön is bevethetnek amerikai katonákat?

2002.07.23. 09:25
A szeptember 11-i terrortámadások további, lényeges növekedéshez vezethetnek az amerikai rendfenntartó szervek és erőszakszervezetek befolyásában. A Bush-kormányzat annak lehetőségét vizsgálja, hogy a terrorizmus elleni küzdelem érdekében nagyobb hatalmat ad a katonaság kezébe az Egyesült Államok határain belül.
Amint arról a New York Times beszámolt, az amerikai igazságügyi minisztérium és a védelmi minisztérium ügyvédei felülvizsgálják az 1878-ban hozott lex Posse Comitatust, amely gyakorlatilag megtiltja a katonaságnak, hogy rendfenntartó tevékenységet végezzen az ország határain belül.

A törvény azután született, hogy az amerikai polgárháborúban győztes Észak által vezetett szövetségi katonaság számos visszaélést követett el a megszállás alatt lévő déli államokban. A lex Posse Comitatus a katonaság és a civil szféra szétválasztásának egyik alapköve az Egyesült Államokban.

Egyelőre még nem tudni, hogy milyen új feladatokat kapna a hadsereg, és még arról sincs teljes egyetértés a kormányzaton belül, hogy valóban szükség van-e a törvény megváltoztatására.

Ehhez természetesen a Kongresszus jóváhagyása is szükséges. A szeptember 11-i terrortámadások óta azonban a törvényhozás gyakorlatilag ellenkezés nélkül hagyja jóvá azokat a törvényeket és törvénymódosításokat, amelyek a terrorizmus elleni küzdelem érdekében növelik az állami erőszakszervezetek hatalmát és jogait. Drasztikusan nőttek a rendfenntartó szervek lehallgatási, kihallgatási és fogvatartási jogai, több civil szervezet és akadémikus tiltakozását is kiváltva.

Az amerikai hadsereg egyébként hagyományosan ellenzi, hogy rendfenntartó feladatokkal bízzák meg, egyrészt azért, mert a csapatok erre nincsenek igazán kiképezve, másrészt azért, mert tartanak az esetleg felmerülő politikai problémáktól. Amerikai újságok szerint azonban a katonai vezetés egy részének megváltozott a véleménye a szeptember 11-i események óta: több magasrangú tiszt attól tart, hogy egy újabb sikeres terrortámadás - amelyet a hadsereg, törvényi korlátainál fogva, nem tudna megakadályozni - után az emberek esetleg őket vádolnák a védelem kudarcáért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!