Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Húsz elefántcsontparti haláláért vállal felelőséget Franciaország

2004.12.01. 14:26
Polgári áldozatai is voltak a francia békefenntartók elefántcsontparti beavatkozásának. A franciaellenes lázongást Laurent Gbagbo elefántcsontparti elnök robbantotta ki.

Körülbelül húsz elefántcsontparti esett a francia katonák áldozatául a november eleji zavargások idején, ismerte el a francia védelmi minisztérium. A tárca közleménye szerint a halottak között civilek és elefántcsontparti katonák is vannak, jelentette a BBC.

Az elefántcsontparti kormány szerint hatvan elefántcsontparti vesztette életét a francia békefenntartók beavatkozása nyomán.

Önvédelem

Az áldozatok a november elején kitört franciaellenes zavargások idején vesztették életüket. A zavargások azután robbantak ki, hogy a francia hadsereg, válaszul az elefántcsontparti hadsereg kilenc békefenntartó halálát okozó bombázására megsemmisítette az ország légierejét. Laurent Gbagbo elnök ezután utcai megmozdulásokra szólította híveit, akik megrohamozták a békefenntartók állásait és a francia és európai lakosok otthonaira támadtak.

A tömeget a franciák többször csak - állításuk szerint a levegőbe leadott - lövésekkel tudták feloszlatni. A haláleseteket elismerve Jean-Francois Bureau védelmi minisztériumi szóvivő továbbra is kitartott amellett, hogy a francia békefenntartók csak önvédelemből cselekedtek, írja a BBC. A zavargások alatt nyolcvan francia katona sérült meg.

Visszafogott erő

Az elefántcsontparti hatalom vádjai szerint a francia katonák figyelmeztetés nélkül nyitottak tüzet a tüntetőkre. A védelmi minisztérium ezt tagadja. "Több nagyon bonyolult szakasza is volt az összecsapásoknak, melyek során katonáink nagyon visszafogottan alkalmaztak csak erőt", nyilatkozta Bureau a BBC-nek.

A novemberi zavargásokat követően kilencezer nyugati, többségében francia hagyta el Elefántcsontpartot.