Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Már nem élnek elég sokáig az amerikaiak

2007.08.13. 12:52
Az Egyesült Államok a tizenegyedik helyről a negyvenkettedikre esett vissza a várható élettartamot jelző listán. A szakértők a csökkenés okai között főleg a problémás egészségbiztosítási rendszert és az elhízást említik meg, de más országok egészségügyi fejlődése is közrejátszott.

Az Egyesült Államok az elmúlt években visszacsúszott a várható élettartamot jelző nemzetközi listán, írja a Guardian. A lap szerint a drága egészségbiztosítási rendszer és az egyre többeket érintő elhízás áll a tendencia hátterében.

"Valami nincs rendben, amikor a világ egyik leggazdagabb országa, ráadásul pont amelyik a legtöbbet költi az egészségre, nem képes lépést tartani más országokkal" - nyilatkozta Christopher Murray, az egyik washingtoni egyetem szakértője. Az USA húsz év alatt a tizenegyedik helyről a negyvenkettedikre csúszott vissza a listán.

Kampánytéma lesz

Elemzők szerint az egészségügyi ellátás az egyik döntő kérdés lesz a jövő évi elnökválasztási kampányban, mivel minden hatodik amerikainak nincs egészségbiztosítása. A demokrata jelöltek már most azt hirdetik, hogy mindenki számára elérhetővé tennék az egészségügyi ellátást.

"Az egészségügyi helyzet a legfontosabb országon belüli probléma az Egyesült Államokban. A leggazdagabbakon kívül mindenki veszélyben van" - hangsúlyozta Jim McDermott, demokrata képviselő.

Magyar kilátások

A világon a születéskor várható élettartama az ENSZ 2006-os felmérése alapján átlagosan 67,2 év. Magyarországon átlagosan 72,4 év a várható élettartam, a férfiaké 68,6 év, a nőké pedig 76,9.

A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a fehérek és a feketék várható élettartama között is komoly különbség van az Egyesült Államokban. Az afro-amerikaiak várható élettartama 73,3 év, szemben a fehérek 77,9 évével, de az afro-amerikai férfiak várható élettartama például csak 69,8 év.

Elhízás és a többiek

Az elhízás a rövidebb várható élettartam másik gyakran emlegetett oka az USA-ban, egy új statisztika szerint ugyanis az amerikai felnőttek majdnem fele túlsúlyos. "Amerikában az embereknek megvan a hátterük, hogy dagadtak és lusták legyenek" - fogalmazott élesen egy nyilatkozó epidemiológus.

Azért a lap arra is rámutat, hogy az Egyesült Államok visszaesése a listán részben annak köszönhető, hogy a világ más országaiban is fejlődik az egészségügy, a táplálkozási szokások és az emberek életmódja. A lista elején általában európai országok, Japán, Szingapúr és Jordánai található, a legjobbak 80 év feletti várható élettartammal. A lista alján afrikai országok vannak, 34,1 évvel a világon Szváziföldön a legalacsonyabb a várható élettartam.