Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Legkorábban hétfőn adhatják ki Karadzsicsot

2008.07.26. 09:02
Hétfőnél előbb biztosan nem adják ki a hágai törvényszéknek a volt boszniai szerv elnököt, aki nyugodtan várja, hogy döntsenek sorsa fölött.

Legkorábban hétfőn adhatják ki a szerb hatóságok a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnököt - közölte a háborús perekben eljáró belgrádi különbíróság ügyésze.

Vladimir Vukcevic pénteken elmondta, hogy Karadzsics ügyvédje péntek éjfélig nyújthatja be a hatóságoknak a vádlott fellebbezését hágai kiadatása ellen.

Az ügyvéd ezt postán is feladhatja, ami késleltetheti az irat beérkezését, de ha időben feladták a küldeményt, a bíróság a törvényes határidőn belül benyújtottnak fogja tekinteni.

Korábbi jelentések szerint Svetozar Vujacic ügyvéd a lehető legkésőbbi időpontban, péntek este nyolc óra előtt öt perccel tervezte feladni ajánlott küldeményként Karadzsics fellebbezését egy Belgrádon kívüli település postáján. Nem tudni, hogy ez megtörtént-e, Vujacic ugyanis a határidő péntek éjféli lejárta után hallgatott arról, hogy feladta-e a küldeményt.

A Blic című belgrádi napilap internetes oldalán szombaton idézte Vujacic egy nyilatkozatát, amely szerint az ügyvéd a védencével kötött megállapodásra hivatkozva nem is kívánja felfedni, hogy elküldte-e az óvást, mert a védelem stratégiája részének tekinti a közvélemény tudomására jutó információk csökkentését.

A fellebbezést bírói testület bírálja el, amire három nap áll rendelkezésére. Vukcevic feltételezése szerint a bírói testület jövő hétfőn ül össze. A kiadatási végzést végül a szerb igazságügyi miniszter írja alá.

Elvileg fennáll annak a lehetősége, hogy a bírói testület helyt ad a fellebbezésnek, ám Vukcevic ezt "nagyon valószínűtlennek" minősítette.

Karadzic ügyvédje pénteken úgy vélekedett, hogy védencét jövő szerdánál hamarabb nem adják ki Hágának.

A Glas Javnosti című belgrádi napilap szombaton megszólaltatta Milan Dilparicot, a háborús bűnök ügyében ítélkező belgrádi különbíróság vizsgálóbíráját, aki szerint Karadzic tiszteletteljes hangon beszélt vele a hétfői elfogását követő első meghallgatáson. Az újság a bíróság munkatársaitól úgy értesült, hogy a boszniai szerbek egykori vezetője őrizetesként jól viselkedik abban a belgrádi börtönben, amelyben vélelmezhető hágai kiadatásáig őrzik.

A lap egyik forrása "normális emberként, magas intelligenciahányadossal bíró értelmiségiként" írta le a neves foglyot, egyben kategorikusan cáfolta a Dnevni Avaz című boszniai lap azon értesülését, hogy Karadzic depresszió elleni gyógyszereket kért volna. A forrás szerint a boszniai szerbek egykori vezetője "testileg és lelkileg is egészséges", és éjszaka békésen alszik.