Sára, Márió
2 °C
6 °C

Izrael is beszünteti a harcot hétfőtől

2006.08.13. 15:05
Az izraeli kormány is elfogadta az ENSZ BT határozatát az ellenségeskedés beszüntetéséről, így hétfőtől várhatóan szünetelteti a támadásokat Libanon ellen. Vasárnap az izraeli légierő több libanoni települést bombázott, s a Hezbollah is rakétákkal lőtt észak-izraeli városokat

Az izraeli kormány is elfogadta vasárnap a libanoni BT-határozatot az ellenségeskedés beszüntetéséről, amelyet Bejrútban már szombat este támogatásáról biztosított a libanoni kabinet.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701. számú határozata arra szólítja fel Izraelt és a Hezbollah síita szervezetet, hogy szüntessék be egymás ellen folytatott harcukat. Kofi Annan ENSZ-főtitkár előzetesen már bejelentette, hogy mindkét fél elfogadja a határozatot, s a támadásokat hétfő reggeltől - közép-európai idő szerint hét órától - szüneteltetik.

Libanonnak kell lépnie

Egy magas rangú izraeli kormánytisztviselő elmondása szerint a kormány közel ötórás ülés után hagyta jóvá a határozatot. Ehud Olmert miniszterelnököt idézve a tisztviselő azt mondta, hogy a határozat "jó Izraelnek". Közölte azt is, hogy a 25 miniszterből 24 szavazott igennel, egy - Saul Mofaz közlekedési miniszter, volt védelmi miniszter - tartózkodott. Az izraeli katonai rádió szerint Olmert az ülés után azonnal dicsérte a kabinet döntését, és kijelentette, hogy "a Hezbollah a továbbiakban nem lesz állam az államban".

A határozat értelmében a harcok beszüntetése után mintegy 15 ezer libanoni katona és hasonló létszámú ENSZ-erő vonul be a következő napokban a dél-libanoni térségbe, a Hezbollah pedig kivonul az izraeli-libanoni határ és a Lítáni folyó közötti övezetből. "Izrael akkor vonul ki onnan, amikor a libanoni és a nemzetközi erők bevonulnak, s nem előbb" - hangoztatta Jaakov Ederi tárca nélküli miniszter a szavazás után.

Izrael reméli, hogy a libanoni hadsereg egy-két héten belül megkezdi csapatainak Dél-Libanonba telepítését, lehetővé téve az izraeli katonák visszavonását a területről - mondta vasárnap egy izraeli kormánytitkár.

Támadták Bejrútot

Gyanús anyag az operatőr cipőjében
Négy ellenőrzött robbantást hajtottak végre a rendőrség tűzszerészei Ehud Olmert izraeli kormányfő hivatala közelében vasárnap, miután a biztonsági őrök közölték: "gyanús anyagot" találtak egy belépésre várakozó arab férfi cipőjében. Szemtanúk szerint a kérdéses lábbeli egy operatőr cipője volt, aki a hivatal épületébe való bejutásra várakozott. Ehud Olmert és a kormány tagjai az incidens idején az épületben tartózkodtak. A férfit a biztonságiak kihallgatták, majd a röviddel később a tűzszerészek közölték, hogy nem találtak robbanóanyagot nála, így elengedték - közölte a rendőrség. Az elmúlt héten ez volt a második biztonsági riasztás az izraeli kormányfő hivatalában.

Vasárnap azonban még tartottak a harcok mindkét oldalon. Az izraeli hadsereg vasárnap kora délután ismét bombázta Bejrút Haret Hreik nevű déli negyedét, a Hezbollah síita szervezet erősségét - jelentették a helyszínről hírügynökségek. Legkevesebb húsz nagy erejű detonáció hallatszott két perc leforgása alatt, és vastag füstoszlopok szálltak az ég felé. Áldozatokról egyelőre nem érkeztek hírek.

Izraeli gépek üzemanyag-töltő állomásokat kezdtek támadni röviddel dél előtt Szúr (Türosz) kikötővárosban és környékén. A csapások után hatalmas lánggal égett egy-egy benzinkút, nem messze a várostól északra fekvő al-Bász palesztin menekülttábortól, illetve a városban, a Nadzsím kórház közelében. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Rakéták Izraelre

Dél-Libanonban a Hezbollah síita szervezettel vívott harcban hét izraeli katona halt meg - jelentette az al-Arabíja dubaji központú arab műholdas adó.

A Hezbollah libanoni síita szervezet ismét rakétákkal lőtt több észak-izraeli várost. A támadásban egy izraeli polgári lakos életét vesztette, heten megsebesültek.

A haláleset Slomi településen következett be, ahol egy Hezbollah-rakéta telibe talált egy házat. Rakétatámadásra figyelmeztetve szirénák szólaltak meg Haifa kikötőváros körzetében. A határ közelében lévő Kirjat-Smona területére több rakéta is becsapódott.