Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Erőszakhullám fenyeget Libanonban

2005.03.19. 08:30
Hatan sebesültek meg Bejrút külvárosában egy autóba rejtett pokolgép felrobbanása után. Az országban zajló folyamatokat felügyelő ENSZ-különmegbízott. Terje Roed-Larsen a politikai erőszak elburjánzásától, gyilkosságoktól tart.

Merényleteket követhetnek el vezető libanoni politikusok ellen, jelentette ki Terje Roed-Larsen, az ENSZ libanoni különmegbízottja. A libanoni és a szír kormány közötti tárgyalásokat felügyelő diplomata már a Szíria-ellenes egykori kormányfő, Rafik Hariri február közepi meggyilkolása előtt merényletek miatt aggódott.

Roed-Larsen szerint a merénylet óta felfokozott közhangulat újabb támadások lehetőségét vetíti előre, épp ezért minden libanoni pártot a feszültség mérséklésére szólított fel.

Bombatámadás

Nem sokkal Roed-Larsen rádiónyilatkozata után autóba rejtett pokolgép robbant Bejrútban. A bomba legalább hat embert megsebesített.

Roed-Larsen egy amerikai rádiónak nyilatkozva egyértelműen politikai gyilkosságoktól tartott. A különmegbízott igennel felelt arra a kérdésre, hogy tart-e vezető politikusok meggyilkolásától. A diplomata úgy vélekedett, hogy Libanonban átmeneti kormány létrehozására lenne szükség, folytatni kell a Haríri-gyilkosság ügyében a nyomozást, illetve a felkészülést a májusra tervezett választásokra, hogy a voksolás szabad és tisztességes legyen.

Szíriát sürgetik

A Haríri-gyilkosság mögött Libanonban sokan a szomszédos Szíria kezét vélték felfedezni, amit Damaszkusz vehemensen cáfolt. Erőteljes nemzetközi nyomásra Szíria azonban kénytelen volt megkezdeni a 29 éve Libanonban állomásozó katonái és hírszerzői kivonását.

Annan és Roed-Larsen csütörtökön közölte: arra számítanak, hogy Szíria a májusi libanoni választások előtt maradéktalanul végrehajtja a csapatkivonást. Egyelőre nem tudni, hogy Szíria vezetői ígéretet tettek-e ezen határidő betartására.