Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Senki sem lepődött meg a katyusákon

2009.01.08. 13:39
A Gázai övezet ellen indított izraeli offenzíva 13. napján zuhantak az első rakéták észak-izraeli célpontokra, a támadásokért azonban senki nem vállalta a felelősséget. Libanon vizsgálatot rendelt el, Izrael pedig úgy véli, nem a Hezbollah támadott, bár szélsőséges palesztinok lehetnek a háttérben. A jelenlegi helyzet veszélye, hogy második front nyílik.

Katyusákat lőttek Izrael északi részére Libanonból csütörtök reggel, a Naharia környékén becsapódott rakéták közül az egyik egy nyugdíjasházra zuhant, két ember könnyebb sérüléseket szenvedett. Az izraeli hadsereg válaszul libanoni célpontokat bombázott, egy katonai szóvivő szerint a kilövés helyszíneit próbálták lőni.

A támadásokért egy szervezet sem vállalta a felelősséget.

Ez volt az első alkalom, hogy északról is támadták Izraelt, mióta megindult az offenzíva a Gázai övezet ellen. A libanoni kormány elítélte a támadást, közölték, hogy azt az ENSZ Biztonsága Tanácsa 1701-es számú határozata megsértésének tekintik. Ez az a határozat, ami lezárta a 2006 nyarán vívott libanoni háborút Izrael és a Szíria és Irán támogatását élvező Hezbollah között.

Fuad Siniora libanoni miniszterelnök azonnali vizsgálatot rendelt el. Az információs miniszter azt mondta, nem tartja valószínűnek, hogy a támadást a Hezbollah követte el.

Izrael hasonlóan vélekedett, szerintük a rakétákat egy palesztin terrorszervezet lőhette ki, akik a Gázai övezet elleni támadásra reagáltak, de ez valószínűleg nem a Hezbollah volt, írja a katonai rádió. A lap szerint a kilőtt katyusák régi típusúak voltak, azaz eltértek azoktól, melyeket a Hezbollah a 2006-os libanoni konfliktusban használt. A Hamász libanoni szervezete szintén nem vállalta a felelősséget.

Nem volt meglepetés

Izraeli titkosszolgálati források a Gázai övezet ellen indított offenzíva kezdete óta arra figyelmeztetnek, hogy számítani kell arra, hogy Izrael északi határánál második front nyílhat. Néhány napja tartalékosokat hívtak be, hogy pótolják azokat a katonákat, akiket északról a Gázai övezethez vezényeltek.

Az izraeli biztonsági kabinetet nem érte meglepetésként, hogy Libanon felől rakétákat lőttek ki Izrael északi részére, arra számítottak, hogy a támadásokat szerdán vagy csütörtökön hajtják végre, írja a katonai rádió.

A hét elején az izraeli-libanoni határhoz rendelt ENSZ-békefenntartók, a UNIFIL vezetője jelezte a libanoni kormánynak, hogy erősítse meg a határ térségében az ellenőrzéseket, hogy a Hezbollahnak ne legyen lehetősége rakétát kilőni Izraelre, a UNIFIL is több járőrt rendelt a térségbe.

Második front?

Korábban az iráni külügyminiszter, Manucher Motaki arra figyelmeztette Izraelt, hogy a Gázai övezet megtámadása egy második, északi front megnyitását is eredményezheti. Így a katyusák kilövése lehet ennek a fenyegetésnek megvalósulása, az optimistább megközelítés szerint mindössze palesztin milicisták akciójáról van szó, akik egyébként együttműködhetnek a Hezbollahhal, illetve Szíriával és Iránnal.

Nem szabad elfelejteni ugyanakkor, hogy Libanonban fél év múlva választásokat tartanak, márpedig a Hezbollah számára veszélyes lenne belemenni a 2006-os libanoni konfliktus után egy újabb háborúba egy hosszú idő után viszonylag stabillá vált országban, ahol nem mellesleg népszerű politikai erőnek számít. Irán és Szíria azonban presztízskérdést csinálhat abból, ha a Hamász a Gázai övezetben túl nagy veszteségeket szenved el.

Az elmúlt napok

A Hezbollah vezetője, Hasszan Naszrallah szerdán azt mondta, minden lehetőséget számításba vesznek Izrael ellen, és emlékeztette Izraelt a 2006-os libanoni konfliktusra, amit sétagaloppnak titulált a mostani harcokhoz képest, számolt be az AFP.

Szintén szerdán Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke találkozott Basar al-Asszad szíriai elnökkel, a Gázai övezetben kialakult veszélyes helyzetről tárgyaltak. Ez volt a konfliktus kezdete óta a második hivatalos iráni látogatás Szíriában.

Mesal Damaszkuszból irányít

Laridzsáni személyes megbeszélést folytatott Haled Mesallal, a Hamász szíriai száműzetésben élő vezetőjével is Irán damaszkuszi nagykövetségén. A találkozón a Hamász több vezetője is részt vett. Mesal egyébként remek kapcsolatokat ápol Oroszországgal is, a hét elején Oroszország azzal kereste meg Izraelt, hogy szívesen továbbítanak tőlük üzenetet Mesal felé. Izrael nem akart élni a lehetőséggel.

A Reuters szerint a damaszkuszi találkozó egészen csütörtök hajnalig tartott, de az nem derült ki, hogy a Hezbollahhoz hasonlóan Szíria és Irán támogatását élvező Hamász milyen instrukciókat kapott a két országtól.

Feltehetően téma volt a Hoszni Mubarak egyiptomi elnök által megfogalmazott tűzszüneti javaslat, melynek főbb pontjait Izrael megfelelő tárgyalási alapnak tekinti. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter főtanácsadója csütörtökön tárgyal ennek részleteiről Kairóban az egyiptomi hírszerzés főnökével.

Közben szerda este Iszmail Hanije, a Hamász volt miniszterelnökének egyik tanácsadója azt nyilatkozta a Ynetnek, hogy 48 órán belül elképzelhetőnek tartják a tűzszünet megkötését. Az egyiptomi javaslatról korábban csak annyit mondtak, hogy tanulmányozzák, de később egy Hamász-delegáció is útnak indult tárgyalni Kairóba. Elemzők szerint Izrael és a Hamász nem tárgyal majd egymással közvetlenül.  • Vennék
  • Hírek