Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Pokol fenyegeti Libanont

2008.05.09. 15:24
Tűzharcot vívtak egymással a szélsőséges síita Hezbollah és a kormánypárti erők fegyveresei Libanon fővárosában. A Hezbollah átvette a hatalmat Bejrút nyugati, muzulmánok lakta kerületei fölött. Irán az Egyesült Államokat és Izraelt vádolja az erőszakkal, Szíria ismét azt mondta, hogy Libanon belügyének tekinti az eseményeket. Nemzetközi szervezetek és a kormány polgárháború kitörésétől tartanak.

Átvette Bejrút legnagyobb része fölött a hatalmat az Irán és Szíria támogatását élvező szélsőséges síita Hezbollah, a szervezet fegyveresei irányítják a libanoni főváros nyugati, muzulmánok lakta részeit, írja a Reuters.

Biztonsági források szerint a Hezbollah és a kormánypárti csapatok között három napja kitört harcokban legkevesebb 11 ember életét vesztette, további 30 megsebesült. Az áldozatok legnagyobb része civil.

Klikk!

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa, az Európai Unió, Németország és Franciaország egy újabb polgárháború kitörésének megakadályozására hivatkozva a harcok beszüntetésére és békés megoldásra szólította fel a két tábort. Szíria állítása szerint Libanon belügyének tekinti az összecsapásokat, míg Irán az Egyesült Államokat és Izrael vádolja az erőszakért.

Megint polgárháború fenyeget Libanonban

Az 1990-ben véget ért, 15 évig tartó polgárháború óta a legsúlyosabb összecsapások azután törtek ki, hogy az Egyesült Államok támogatta kormány törvénytelennek minősítette az ellenzéki Hezbollah katonai távközlési rendszerét. A szélsőséges síita szervezet vezetője, Hasszán Naszrallah a lépést hadüzenetnek minősítette. A koalíciós pártok egyik vezetője, Libanon legerősebb szunnita politikusa, Szaad al-Hariri azt mondta, ez félreértés, szó sincs hadüzenetről. Felszólította a fegyvereseket, hogy „mentsék meg Libanont a pokoltól”, írja a BBC.

Nem javasolja a libanoni utazást a külügyminisztérium

Az egyre feszültebb bejrúti belpolitikai helyzet miatt a külügyminisztérium azt javasolja, hogy halasszák el utazásukat azok, akik Libanonba készülnek menni, áll a tárca pénteki közleményében. A külügyminisztérium korábban sem javasolta, hogy bárki Libanonba utazzon, most azonban azt kérik, hogy a már Libanonban tartózkodó magyar állampolgárok, valamint azok, akik halaszthatatlan ügyeik miatt mégis el akarnak menni az országba, adják meg elérhetőségüket a konzuli szolgálatnak. (MTI)

Szaúd-Arábia, a koalíciós kormány egyik erős támogatója pénteken tanácskozásra hívta össze az arab országok külügyminisztereit, számolt be az al-Arabija hírtelevízió. A kormánypárti politikusok szintén tárgyalásos úton próbálják megoldani a konfliktust. „A Hezbollah katonai ereje ellenére sem tud mindenki mást megsemmisíteni” – mondta Valid Dzsumblat, a libanoni drúzok vezetője.

A Hezbollah még csütörtökön elutasította Haririnek a válság megoldásáról szóló javaslatát. Naszrallah azt mondta, hogy a kormánynak inkább vissza kéne vonnia döntését, és részt kéne vennie a politikai konfliktus megoldására összehívott tárgyalásokon. A Hezbollah 17 hónapja folytat kampányt Fouad Siniora miniszterelnök Szíria-ellenes kabinetje ellen, 2007 vége óta pedig Libanonnak nincs elnöke a kormánykoalíció és a Hezbollah vezette ellenzék között kialakult patthelyzet miatt.

Nem működnek a kormánypárti tévék, rádiók

A harcokban a Hezbollah fegyveresei elfoglalták több kormánypárti, Hariri tulajdonában lévő tévé és rádió szerkesztőségét, a tévécsatornák és a rádióadók megszakították műsoraikat. Közben támadás érte Hariri otthonát is, aki felehetően otthon volt. A Szíriát is maguk mögött tudó fegyveresek emellett kormánypárti szervezetek irodáit is elfoglalták Bejrút nyugati részében.

Klikk!

A síita Amal támogatásával a Hezbollah fegyveresei átvették az irányítást a libanoni hadsereg irodái fölött is. A libanoni hadsereg egyébként megpróbál semleges maradni az összecsapásokban, egyetlen faladatának azt tekinti, hogy megfékezze a felekezetek közti harcokat.

Biztonsági források arról számoltak be, hogy a szélsőséges fegyveresek a muzulmánok lakta negyedek elfoglalása után letették a fegyvert. Mivel a Hezbollah nem akar a bejrúti lakosság szemében megszállónak látszani, a kormánypártiak lakta negyedekből kivonulnak és átadják a hadseregnek az irányítást.

Lezárták a repülőteret és a kikötőt

A Hezbollah azonban továbbra is ellenőrzése alatt tartja Bejrút nemzetközi repülőterét, az oda vezető utakat elbarikádozták, közülük több lángokban áll. A repülőtér szerda óta nem fogad és nem indít járatokat, miután a kormány leváltotta a Hezbollah-párti biztonsági főnököt. Lezárták továbbá a libanoni főváros kikötőjét, így szünetel a hajóforgalom is.

A Hezbollah volt az egyetlen szervezet, amelyiknek az 1990-ben véget ért polgárháború után nem kellett leadnia fegyvereit, a döntés célja az volt, hogy Libanon meg tudja védeni déli határait Izraeltől. A polgárháborúba támogatóként egyébként belekeveredett Izrael és Szíria is. Izrael végül 2000-ben hagyta el utolsó dél-libanoni állásait.

Szíria 2005-ig hadsereget állomásoztatott Libanonban, azonban katonáinak kivonása óta rendre tagadja, hogy beleavatkozna Libanon belügyeibe. Szíriát ugyanakkor az utóbbi 3 évben többször megvádolták azzal, hogy szerepe volt Szíria-ellenes libanoni vezetők meggyilkolásában, így például Rafik Hariri egykori miniszterelnök ellen elkövetett merényletben, melyben a politikus életét vesztette.