Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Még a héten beköszönthet a béke Libanonban

2008.05.21. 07:31
Arab közvetítéssel tudott megállapodni másfél év szembenállás után a Nyugat támogatását élvező libanoni kormány és a szélsőséges síita Hezbollah. Az egyezség értelmében a parlament csütörtökön megválaszthatja köztársasági elnöknek Michel Szulejman tábornokot, a hadsereg főparancsnokát, jövőre pedig parlamenti választásokat tarthatnak Libanonban.

Megállapodásra jutottak a rivális libanoni politikai erők vezetői az országot másfél éve megbénító és a polgárháborúval fenyegető belpolitikai válság rendezéséről.

A Nyugat támogatását élvező bejrúti kormány és a szélsőséges Hezbollah síita szervezet vezette ellenzék képviselői szerdára virradóra, az arab közvetítéssel Dohában rendezett tárgyalások hatodik napján jutottak egyezségre. A megállapodást hivatalosan szerda délelőtt hozzák nyilvánosságra.

A kormánykoalíció egyik képviselője elmondta, hogy az egyezség tartalmazza az ellenzéknek azt a követelését, hogy legyen vétójoguk a kabinetben. A BBC szerint egyetértettek abban is, hogy új választási törvényt alkotnak, és jövőre parlamenti választásokat tartanak.

A megállapodás megnyitja az utat az előtt, hogy a bejrúti törvényhozás megválassza köztársasági elnöknek Michel Szulejman tábornokot, a hadsereg főparancsnokát. A libanoni államfői tisztség a belpolitikai viszály miatt tavaly november óta betöltetlen. A dohai tárgyalásokon részt vevő küldöttek szerint a parlament már csütörtökön megszavazhatja az új elnököt.

Az Irán és Szíria támogatását élvező Hezbollah 2006-ban, az Izraellel vívott háború után kilépet a nemzeti egységkormányból, azóta harcol nagyobb érdekérvényesítő hatalomért a parlamentben. A szélsőséges szervezet májusban fokozott nyomást gyakorolt a kormánykoalícióra azzal, hogy fegyveres akciókba szólította híveit kormánypárti csoportok ellen. Az összecsapásokban 81 ember halt meg.

Az 1975-1990 közötti polgárháború óta ez volt a legsúlyosabb fegyveres konfliktus Libanonban, ami kiélezte a feszültséget a Hezbollah síita hívei, valamint a kormánykoalíciót támogató drúzok és síiták között.