Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Libanonban is a palesztin menekültek a vesztesek

2007.05.24. 15:01
A libanoni kormány ultimátumot adott a Fatah Iszlám terrorszervezetnek, hogy hagyják el a Nar el-Bared palesztin menekülttábort, különben bevetik ellenük a hadsereget. Az államfő szintén eltökélt a terroristák megsemmisítésében, azonban a 200 milicista 30-40 ezer palesztin civil közé barikádozta magát. Szíria továbbra is abban érdekelt, hogy Libanon ne tudjon lábra állni és önállósodni.

A libanoni védelmi miniszter, Elias Murr ultimátumot adott azoknak az iszlám milicistáknak, akik elbarikádozták magukat a Nar el-Bared palesztin menekülttáborban, hogy adják meg magukat, különben a hadsereg csapást mér rájuk, írja a Jerusalem Post. A Fatah Iszlám milicista csoport megfogadta, nem adja fel a harcot és szembeszáll minden libanoni támadással. A katonaság már megerősítette pozícióit, így a harcok véres leszámolásba torkollhatnak.

Egy milicista, aki állítása szerint a Fatah Iszlám vezetőjének helyettese, ugyanakkor azt mondta, hajlandóak a tűzszünetre, ha megtarthatják pozícióikat a táborban. „Ha mégis támadnak, mi készen állunk. Megpróbálhatják, de mészárlássá fog fajulni” – mondta az Abu Hureira álnevű férfi.

Végleg felszámolják a Fatah Iszlámot

A Földközi-tenger partján fekvő Nar el-Bared megrohamozása a libanoni csapatok számára kemény városi harcot jelenthet a sűrűn lakott tábor szűk utcáiban. Számítani kell továbbá jelentős számú civil áldozatra, ugyanis a harcok május 13-i kezdete óta 30-40 ezer ember ragadt a táboron belül, 200 milicista pedig felesküdött, hogy a halálig harcol, írja az Economist.

A hadsereg eltökéltnek tűnik, hogy végleg felszámolják a Fatah Iszlámot. „Gondolkodás nélkül véget vetünk a terrorizmusnak” – mondta Fuad Szinjora libanoni államfő csütörtökön, miután a védelmi miniszter ultimátumot adott a Fatah Iszlámnak, írja az AFP. ”Nem mondunk le a terroristákról” – tette hozzá az elnök. Elias Murr kijelentette, a hadsereg nem tárgyal terroristákkal és bűnözőkkel, a sorsuk letartóztatás, ha pedig ellenállnak, halál lesz.

Bankrabló terroristák

Az összecsapások azután kezdődtek, hogy majdnem két hete a libanoni hadsereg megrohamozott egy főhadiszállásként működő lakást Tripoli közelében, kiderült ugyanis, hogy több, az utóbbi időben elkövetett bankrablás szálai a radikális dzsihádista Fatah Iszlámhoz vezetnek. A szervezet válaszul megtámadta a hadsereg állásait a Nar el-Bared menekülttábornál. Ugyan a Fatah Iszlám kis és jelentéktelen terrorszervezetnek számít, őket tartják felelősnek számos, libanoni keresztények lakta negyedben az utóbbi években elkövetett robbantásos merényletért.

Az erőszak egy Libanon számára amúgy is nehéz időszakban újult ki, az ország még mindig nem lábalt ki a tavaly nyári, 34 napos Izraellel vívott háborúból, és december óta a Nyugat-barát kormány nem képes kimozdulni a holtpontról a Szíria által is támogatott ellenzéki koalícióval szemben. A szélsőséges síita Hezbollah vezette ellenzék vétójogot követel magának a kormányzásban, amit a tárcák arányos felosztásával oldanának meg egy nemzeti egységkormányhoz hasonlóan.

Szíria még mindig nem adja fel

A kormány közben azzal vádolja Szíriát, hogy szándékosan akarja megingatni Libanon stabilitását, hogy ezt kihasználva visszaszerezze befolyását az országban. A szír hadsereg 29 évig állomásozott Libanonban, végül 2005-ben, a Hariri-gyilkosság után nemzetközi nyomásra vonult ki az országból.

A miniszterelnök meggyilkolása ügyében azóta sem történt érdemi előrelépés, bár a kormány és az ENSZ nemzetközi bíróság felállítását szorgalmazzák. Emellett a Hezbollah továbbra sem hajlandó lefegyverezni milicistáit, akik az utánpótlást Szíriából kapják. A Hezbollah egyébként a mai napig népszerűségnek örvend a libanoni síiták körében.

A szíriai megszállás idején az összesen 12 libanoni palesztin menekülttábor nagy része a szír katonai titkosszolgálat irányítása alatt állt, így több szélsőséges dzsihádista csoport is megerősödhetett, a most kiújult erőszak egyesítette őket a palesztinokkal és a libanoni ellenzéket adó pártokkal. Mindezek ellenére a libanoni lakosság nagyobbik része a Fatah Iszlám megsemmisítésében eltökélt hadsereget és a kormányt támogatja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!