Szilárda
-4 °C
2 °C

Izrael elfogadná a NATO-békefenntartókat Libanonban

2006.07.23. 10:05
Izrael kész elfogadni egy ideiglenes - lehetőleg NATO-irányítású - nemzetközi békefenntartó erőt, hogy távol tartsa a Hezbollah fegyvereseit a libanoni határtól. A szombaton libanoni oldalról bejelentett egyoldalú ideiglenes tűzszünet ugyan hivatalosan nem jött létre, de újabb erőszakos cselekmények azonban egyelőre nem történtek, a külföldi állampolgárok kimenekítése továbbra is folyik.

Izrael kész elfogadni egy ideiglenes nemzetközi békefenntartó erőt, lehetőleg NATO-irányítás alatt a libanoni határ mentén, hogy távol tartsa a Hezbollah síita szervezet fegyvereseit - közölte vasárnap Amír Perec védelmi miniszter nyilatkozatát a Reuters. A politikus kijelentését a német külügyminiszterrel, Frank-Walter Steinmeierrel folytatott zárt ajtók mögött tartott megbeszélésén tette. Az ott elhangzottakról a védelmi miniszter irodája adott tájékoztatást.

Perec a találkozón hangoztatta: a zsidó állam célja, hogy az Izraellel határos területen a libanoni hadsereg állomásozzon. Figyelembe véve azonban annak gyengeségét, Izraelnek középtávon el kell fogadnia egy nemzetközi erő jelenlétét. A védelmi miniszter szerint egy ilyen erő irányításával a NATO-t bízhatnák meg.

Egyelőre nincs tűzszünet

Vasárnapra cáfolták a legfontosabb palesztin fegyveres szervezetek azt a korábbi bejelentést, hogy megállapodás jött volna létre közöttük az Izraellel szemben helyi idő szerint szombat éjféltől kihirdetendő tűzszünetről. A határidő után mindazonáltal nem történtek újabb erőszakos cselekmények. Az egyoldalú tűzszünet hírét nevük elhallgatását kérő magas rangú palesztin tisztségviselők jelentették be szombaton. A házi készítésű rakétákkal végrehajtott támadások felfüggesztésének célját abban jelölték meg, hogy Izrael állítsa le a Gázai övezet ellen június 28-án kezdett offenzíváját. Az izraeli támadásokat három nappal azután indították, hogy palesztin fegyveresek behatoltak izraeli területre, és egy katonai poszton megöltek két katonát, egy harmadikat pedig foglyul ejtettek. A 19 éves Gilad Salit tizedest azóta is fogva tartják.


Galéria Fotó: AFP

Az állítólagos tűzszünet közép-európai idő szerint szombaton 23 órakor lépett volna életbe - tűnt ki a tisztségviselők nyilatkozatából. Három befolyásos palesztin fegyveres szervezet, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai, az Iszlám Dzsihád, valamint a palesztin területeken kormányzó Hamász mozgalom fegyveres szárnya, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok később viszont azt állította, hogy nem jött létre megállapodás egyoldalú tűzszünet kihirdetéséről. Hangsúlyozták, hogy az Izrael elleni rakétatámadásaikat válaszlépésnek tekintik a zsidó állam "agressziójára".

Az offenzíva kezdete óta már több mint száz palesztin - köztük számos fegyveres - vesztette életét a Gázai övezet elleni mindennapos izraeli légi és tüzérségi csapásokban; az izraeli légierő lerombolta az övezet legnagyobb erőművét és fontos kormányzati hivatalokat is támadott. A palesztin fegyveres szervezetek ezen idő alatt házilagos készítésű rakéták tucatjaival lőtték a zsidó állam déli területeit.

Eddig tízezer amerikait menekítettek ki

Az országból eddig tízezer amerikai állampolgárt menekítettek ki - közölték helyi idő szerint szombaton Washingtonban. Mint kormányzati tisztségviselők elmondták, több hadihajót mozgósítottak e célból és kereskedelmi hajókat is kibéreltek azért, hogy az amerikai állampolgárokat Libanonból Ciprusra vagy Törökországba szállítsák.

A washingtoni védelmi minisztérium adatai szerint csak péntek reggel óta mintegy négyezer amerikai hagyta el a közel-keleti országot, s továbbra is szervezik az evakuálást. Izrael a múlt héten offenzívát indított Libanon ellen, miután a Hezbollah síita szervezet tagjai elraboltak két izraeli katonát. Az arab országot azóta tömegesen hagyják el a külföldi állampolgárok. A konfliktus kirobbanása előtt mintegy 25 ezer amerikai élt Libanonban.

35 az izraeli, 355 a libanoni áldozatok száma

Eközben izraeli katonai szóvivő bejelentése szerint megtalálták az izraeli hadsereg Dél-Libanonban eltűnt egyik katonájának holttestét - írja a Reuters. A katonának még a múlt héten, a Hezbollah libanoni síita szervezet gerilláival vívott harcok során veszett nyoma. Halálának megerősítésével hétre emelkedett azon izraeli katonák száma, akik életüket vesztették az izraeli hadsereg libanoni szárazföldi hadműveleteiben.

A zsidó állam hadserege múlt szerdán indított offenzívát a szomszédos arab ország ellen, miután a Hezbollah gerillái elraboltak két izraeli katonát. A Hezbollah eközben rakétákkal lőtt észak-izraeli településeket.

Az ellenségeskedésnek izraeli részről azóta 35 ember esett áldozatául - katonák és polgári személyek vegyesen -, az izraeli támadások pedig 355 libanoni életét oltották ki, többnyire civilekét. Izraeli harckocsik és elit egységek a légierő és a tüzérség támogatásával szombat este elfoglalták Marún ar-Rasz falut. A kulcsfontosságú dél-libanoni településről több napos heves csatározás után űzték el a Hezbollah gerilláit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!