Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Palesztin menekülttábort lő a libanoni hadsereg

2007.06.09. 10:43
Három héttel azután, hogy harcok robbantak ki a Fatah Iszlám terrorszervezet milicistái és a libanoni hadsereg között, még mindig nem látszanak a konfliktus megoldásának jelei. A Nar el-Bared palesztin menekülttáborban fogytán van az élelem és a víz, a civilek életének megkímélése miatt azonban a libanoni hadsereg nem tudja lerohanni a milicistákat. Szunnita és palesztin vallási vezetők próbálnak mediálni.

A libanoni hadsereg tűz alá vette szombaton a Fatah Iszlám terrorszervezet milicistáit az észak-libanoni Nar el-Bared palesztin menekülttáborban, írja a Reuters. Szórványosan gépfegyverek hangja visszhangzik, és tüzérségi lövedékek rázzák meg a tábort. A Fatah Iszlám terroristái eltökéltek amellett, hogy nem adják fel a harcot.

Három hete tart a harc

Az összecsapások május 20-án kezdődtek, miután a libanoni hadsereg megrohamozott egy főhadiszállásként működő lakást Tripoli közelében, kiderült ugyanis, hogy több, az utóbbi időben elkövetett bankrablás szálai a radikális dzsihádista Fatah Iszlámhoz vezetnek. A szervezet válaszul megtámadta a hadsereg állásait a Nar el-Bared menekülttábornál.

Ugyan a Fatah Iszlám kis és jelentéktelen terrorszervezetnek számít, csak tavaly alakult meg, őket tartják felelősnek számos, libanoni keresztények lakta negyedben az utóbbi években elkövetett robbantásos merényletért. Egyes források szerint kapcsolatban állnak az al-Kaidával is.

A Nar el-Bared menekülttábor csaknem 40 ezer lakója mára víz- és ételhiánnyal küzd, szünetel továbbá az áramszolgáltatás. Az összecsapások kezdete óta 115 ember vesztette életét, köztük 47 libanoni katona és 38 milicista. Az 1975-től 1990-ig tartó polgárháború ez a legvéresebb konfliktus Libanonban.

Sikertelen tárgyalások

Libanoni iszlamista csoportok megpróbáltak mediálni a felek közt, a milicisták azonban nem hajlandóak feladni a harcot. Helyi források szerint az Iszlám Akciófront nevű szervezet, melynek tagjai közt megtalálhatóak szunnita politikusok és vallási vezetők, valamint palesztin vallási vezetők, továbbra is lépéseket tesznek a patthelyzet feloldására.

Ha nem sikerült rövid időn belül megoldást találni, félő, hogy a harcok továbbterjednek, Libanon ugyanis az utóbbi fél évben politikai válsággal küzd. Múlt héten tűzharcok voltak egy másik menekülttáborban, az utóbbi időben Bejrútban és környékén öt bomba robbant civilek lakta területeken.

Fuad Szinjora libanoni miniszterelnök kijelentette, hogy a civilek életének megkímélésére tartják vissza a hadsereget. „Ezért tartanak ilyen hosszú ideig a harcok, fontos hangsúlyozni, hogy a terroristák jól felszereltek, képzettek és kitartóak” – fogalmazott a kormányfő.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft