Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Merénylet ölt meg egy libanoni képviselőt

2007.06.13. 19:15
Újabb robbantásos merénylet rázta meg Bejrútot szerdán, egy autóba rejtett bomba robbant egy politikusok által gyakran látogatott klub közelében. A merényletben meghalt Valid Eido, a libanoni parlament honvédelmi bizottságának elnöke és további 9 ember.

Egy közismerten Szíria-ellenes libanoni parlamenti képviselő és még kilenc ember vesztette életét abban a merényletben, amelyet szerda délután követtek el ismeretlen tettesek Bejrútban. Egy autóban elhelyezett pokolgép robbant fel egy katonák és politikusok körében népszerű és gyakran látogatott klub közelében, írja a Független hírügynökség. A halálos áldozatok mellett legalább 11 sebesültje is van a merényletnek.

Az egyik halálos áldozat, a 61 éves Valid Eido, a libanoni parlament honvédelmi bizottságának elnöke volt, közeli politikai szövetségese Szaad al-Haríri pártvezetőnek, a 2005 februárjában meggyilkolt Rafík Haríri volt miniszterelnök fiának.

A robbantásban életét vesztette legidősebb fia, két testőre, valamint hat civil is. A sebesültek száma húsz körül van, sok embert pedig azért kellett kórházba szállítani, mert a borzalmas látványtól sokkot kaptak.

Szíriát vádolják

Marván Hamáde távközlési miniszter a szíriai kormányzatot vádolta a gyilkossággal. Szerinte "ugyanarról a sorozatgyilkosról" van szó, "a szíriai rezsimről", amely "le akarja rombolni a (Szíria-ellenes libanoni) parlamenti többséget és megakadályozni egy új köztársasági elnök megválasztását", amit szeptember 25-ére tűztek ki.

Ez volt a hatodik robbantásos merénylet Bejrútban és környékén az utóbbi egy hónapban. A szerdai merénylettel együtt 15 ember vesztette életét a terrorcselekményekben.

Harcok a palesztin menekülttáborban

Közben továbbra is tartanak a harcok az ország északi részén fekvő Nahr el-Bared palesztin menekülttáborban. Az összecsapásokban szerdán két libanoni katona vesztette életét, írja a Ynet. Az al-Kaidához kötődő terrorszervezet, a Fatah Iszlám a libanoni hadsereg állásait támadta éjszaka és reggel.

Az utóbbi két évben, amióta a szíriai csapatok távozni kényszerültek Libanonból, Eido már a harmadik parlamenti képviselő, akit meggyilkolnak. A politikusok mindhárom esetben Szíria-ellenességükről voltak közismertek. A legutóbbi áldozat Pierre Dzsemájel ipari miniszter volt, akit tavaly novemberben lőttek le Bejrútban. Damaszkusz mindig azt állította, hogy semmi köze a merényletekhez.