Valér
-2 °C
0 °C

Péntek estig kivonulhatnak az izraeli katonák Libanonból

2006.09.19. 15:50
„Ha minden jól megy, az összes izraeli katona kivonul Libanonból a zsidó újév előestéjéig" – utalt Dan Haluc izraeli vezérőrnagy a péntek este kezdődő zsidó újévre. Az ENSZ eddig az előírt 15 ezer békefenntartó közül 5 ezret vezényelt Dél-Libanonba, hozzájuk csatlakozik a libanoni hadsereg 9 ezer katonája.

Péntek estig távoznak az utolsó izraeli katonák is Libanonból, jelentette ki Dan Haluc izraeli vezérkari főnök a kneszet külügyi és védelmi bizottsága előtt egy parlamenti képviselő elmondása szerint. A lépés a 34 napig tartó libanoni konfliktust lezáró megállapodás része.

Haluc tábornok a bizottság keddi ülésén úgy nyilatkozott, hogy "reményei szerint az utolsó katonák is elhagyják Dél-Libanont ros hasánáig", a zsidó újévig, amely pénteken naplementekor veszi kezdetét, közölte Ran Kohen, a baloldali Merec párt képviselője az izraeli rádióban. "Egyértelműen azt mondta nekem, hogyha minden jól megy, az összes izraeli katona kivonul Libanonból a zsidó újév előestéjéig" - állította Kohen az izraeli közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában. Az ENSZ erők és a libanoni hadsereg képviselői kedden délután egyeztetnek a kérdésről.

Fokozatos kivonás

Az izraeli erők fokozatosan vonulnak ki azokról a dél-libanoni területekről, amelyeket a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyvereseivel vívott 34 napos háborúban foglaltak el. A hadsereg korábban arról számolt be, hogy a területek több mint 80 százaléka felett átadta az ellenőrzést az ENSZ békefenntartóinak és a libanoni hadseregnek, ugyanakkor elmondta, hogy a kivonulás befejezésének nincs kitűzött dátuma. A csapatok teljes kivonását akkor fejezik be, ha megfelelő létszámú békefenntartó érkezik Dél-Libanonba, akik képesek megakadályozni a szélsőséges síita Hezbollahot, hogy újra felfegyverkezzenek.

Becslések szerint az augusztus 14-én véget ért háború tetőpontján több mint 30 ezer izraeli katona harcolt Libanonban. A harcok lezárásakor létrejött megállapodás értelmében az ENSZ 15 ezer békefenntartót küldene a térségbe, közülük eddig 5000 érkezett meg, hozzájuk csatlakozik a libanoni hadsereg további 9000 katonája.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!