Marcell
19 °C
32 °C

Libanon függetlenségéért aggódik Bush

2007.10.04. 21:32
George Bush amerikai elnök csütörtökön felszólította Szíriát, hogy ne avatkozzon bele az október 23-án esedékes libanoni elnökválasztásba. Az USA egy tengernagyot küld Libanonba, hogy felmérje, hogyan segítheti a kormányt a szélsőségesek elleni küzdelemben.

Az amerikai elnök óva intette Szíriát attól, hogy beleavatkozzon a libanoni elnökválasztásba. George Bush csütörtökön fogadta a Fehér Házban Szaad Harírit, a libanoni parlament Szíria-ellenes többségének vezetőjét, a két évvel ezelőtt meggyilkolt Rafík Haríri volt miniszterelnök fiát.

A 45 perces tárgyalás után tartott sajtóértekezleten Bush kijelentette, hogy mélyen nyugtalanítják a libanoni elnökválasztásba való beavatkozásra tett külföldi kísérletek. Közölte, figyelmeztették az érintett országokat, köztük Szíriát, hogy tartsák magukat távol a libanoni elnökválasztástól.

Az USA Libanonban tájékozódik

Bush elmondta azt is, hogy Bejrútba küldi William Fallon tengernagyot, a Közel-Keleten állomásozó amerikai csapatok parancsnokát. Feladata annak felmérése lesz, hogy Washington hogyan segítheti még a libanoni kormányzatot a szélsőségesek elleni küzdelemben.

Emile Lahud Szíria-barát államfő mandátuma november 24-én jár le. A libanoni törvényhozás október 23-án tartja az elnökválasztás következő fordulóját. A szavazás szeptember 25-re tervezett első körét a Szíria-barát ellenzék megakadályozta azzal, hogy egyszerűen nem jelent meg a parlamenti ülésen. Az érvényes szavazathoz a törvényhozók legalább kétharmadának a jelenlétére lett volna szükség.

A BT is megnyilvánult

A Biztonsági Tanács a múlt hét csütörtöki ülése után kiadott nyilatkozatban ugyancsak szabad és tisztességes, az alkotmányos normákkal és határidőkkel összhangban álló választásra szólította fel a libanoniakat. Olyan, a nemzeti egységen alapuló eljárásra hívta fel a libanoni politikusokat, amely az erőszaktól, a rettegéstől és a megfélemlítéstől mentes légkörben külföldi beavatkozás nélkül zajlik, tiszteletben tartva Libanon szuverenitását.

Bush méltatlankodott amiatt is, hogy túl lassan alakul meg a Haríri-gyilkosság elkövetőinek felelősségre vonásával megbízott különleges ENSZ-törvényszék. A tevékenységét a legkorábban a jövő év közepén megkezdő bíróság működésének költsége az első évben becslések szerint 35 millió dollárt tesz ki, a következő két évben további 85 millió dollárra lesz szükség. Az Egyesült Államok és a libanoni kormány a múlt héten jelentette be, hogy öt-ötmillió dollárral járul hozzá a hágai székhelyű különleges ENSZ-bíróság felállításához és működtetéséhez.

A libanoni parlament tavaly november óta nem ülésezik, azóta, hogy a Szíria és Irán által támogatott ellenzék miniszterei kivonultak Fuád Szinjóra kormányából, súlyos belpolitikai válságba döntve az országot. Ha a parlament nem lesz képes megválasztani az új államfőt, annak jogkörei a kormányra szállnak át.