Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Libanon függetlenségéért aggódik Bush

2007.10.04. 21:32
George Bush amerikai elnök csütörtökön felszólította Szíriát, hogy ne avatkozzon bele az október 23-án esedékes libanoni elnökválasztásba. Az USA egy tengernagyot küld Libanonba, hogy felmérje, hogyan segítheti a kormányt a szélsőségesek elleni küzdelemben.

Az amerikai elnök óva intette Szíriát attól, hogy beleavatkozzon a libanoni elnökválasztásba. George Bush csütörtökön fogadta a Fehér Házban Szaad Harírit, a libanoni parlament Szíria-ellenes többségének vezetőjét, a két évvel ezelőtt meggyilkolt Rafík Haríri volt miniszterelnök fiát.

A 45 perces tárgyalás után tartott sajtóértekezleten Bush kijelentette, hogy mélyen nyugtalanítják a libanoni elnökválasztásba való beavatkozásra tett külföldi kísérletek. Közölte, figyelmeztették az érintett országokat, köztük Szíriát, hogy tartsák magukat távol a libanoni elnökválasztástól.

Az USA Libanonban tájékozódik

Bush elmondta azt is, hogy Bejrútba küldi William Fallon tengernagyot, a Közel-Keleten állomásozó amerikai csapatok parancsnokát. Feladata annak felmérése lesz, hogy Washington hogyan segítheti még a libanoni kormányzatot a szélsőségesek elleni küzdelemben.

Emile Lahud Szíria-barát államfő mandátuma november 24-én jár le. A libanoni törvényhozás október 23-án tartja az elnökválasztás következő fordulóját. A szavazás szeptember 25-re tervezett első körét a Szíria-barát ellenzék megakadályozta azzal, hogy egyszerűen nem jelent meg a parlamenti ülésen. Az érvényes szavazathoz a törvényhozók legalább kétharmadának a jelenlétére lett volna szükség.

A BT is megnyilvánult

A Biztonsági Tanács a múlt hét csütörtöki ülése után kiadott nyilatkozatban ugyancsak szabad és tisztességes, az alkotmányos normákkal és határidőkkel összhangban álló választásra szólította fel a libanoniakat. Olyan, a nemzeti egységen alapuló eljárásra hívta fel a libanoni politikusokat, amely az erőszaktól, a rettegéstől és a megfélemlítéstől mentes légkörben külföldi beavatkozás nélkül zajlik, tiszteletben tartva Libanon szuverenitását.

Bush méltatlankodott amiatt is, hogy túl lassan alakul meg a Haríri-gyilkosság elkövetőinek felelősségre vonásával megbízott különleges ENSZ-törvényszék. A tevékenységét a legkorábban a jövő év közepén megkezdő bíróság működésének költsége az első évben becslések szerint 35 millió dollárt tesz ki, a következő két évben további 85 millió dollárra lesz szükség. Az Egyesült Államok és a libanoni kormány a múlt héten jelentette be, hogy öt-ötmillió dollárral járul hozzá a hágai székhelyű különleges ENSZ-bíróság felállításához és működtetéséhez.

A libanoni parlament tavaly november óta nem ülésezik, azóta, hogy a Szíria és Irán által támogatott ellenzék miniszterei kivonultak Fuád Szinjóra kormányából, súlyos belpolitikai válságba döntve az országot. Ha a parlament nem lesz képes megválasztani az új államfőt, annak jogkörei a kormányra szállnak át.