Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Megint aggódik Libanonért a Nyugat

2007.10.20. 16:23
Nyugati külügyminiszterek három nappal azelőtt utaztak Libanonba, hogy a törvényhozás újra megpróbálkozik az elnökválasztással. A jelenlegi, Szíria-barát államfő mandátuma november 24-én jár le, eddig azonban nem született kompromisszum utódlására. A spanyol, a francia és az olasz külügyminiszterek a döntést akarják sürgetni.

Közös látogatást kezdett Libanonban szombaton a spanyol, a francia és az olasz külügyminiszter, hogy megpróbálják rávenni az egymással rivalizáló frakciókat az új államfő mielőbbi megválasztására a törvényhozásban.

"Történelmi látogatás" - így jellemezte az utat a küldöttség egyik tagja, Miguel Ángel Moratinos, a spanyol diplomácia vezetője. Hozzátette, nagyon fontos jelzés, hogy ők hárman együtt jöttek az országba. A libanoni ENSZ-erők legnagyobb kontingenseit a franciák, az olaszok és a spanyolok adják, így a három ország különösen nagy figyelemmel követi, miként alakulnak az ország belső viszonyai.

Massimo D'Alema olasz külügyminiszter közölte, útjuk nem beavatkozás a belpolitikába, inkább Libanon barátaiként a stabilitást szeretnék erősíteni.

A külügyminiszterek három nappal azelőtt látogattak el az országba, hogy a helyi törvényhozás újabb kísérletet tesz az államfő megválasztására. A múlt hónapban egy ilyen próbálkozás már kudarcot vallott, mert a Hezbollah szélsőséges síita szervezet vezette ellenzék bojkottálta az ülést, így nem volt meg a határozathozatalhoz szükséges többség.

A törvényhozásban azóta sem sikerült olyan, kompromisszumos jelöltet találni, aki egyaránt megfelelő lenne a Szíria-ellenes kormánytöbbség, illetve a Szíria és Irán által támogatott Hezbollah számára. Megfigyelők attól tartanak, hogy ha nem sikerül záros határidőn belül rendezni ezt a kérdést, akkor Libanonban politikai vákuum alakulhat ki, vagy akár két rivális kormány is létrejöhet, ami azután veszélyeztetné az ENSZ-békeerők tevékenységét az ország déli részében.

A jelenlegi, Szíria-barát államfő, Emile Lahud mandátuma november 24-én jár le.