Erzsébet
1 °C
4 °C

Megint aggódik Libanonért a Nyugat

2007.10.20. 16:23
Nyugati külügyminiszterek három nappal azelőtt utaztak Libanonba, hogy a törvényhozás újra megpróbálkozik az elnökválasztással. A jelenlegi, Szíria-barát államfő mandátuma november 24-én jár le, eddig azonban nem született kompromisszum utódlására. A spanyol, a francia és az olasz külügyminiszterek a döntést akarják sürgetni.

Közös látogatást kezdett Libanonban szombaton a spanyol, a francia és az olasz külügyminiszter, hogy megpróbálják rávenni az egymással rivalizáló frakciókat az új államfő mielőbbi megválasztására a törvényhozásban.

"Történelmi látogatás" - így jellemezte az utat a küldöttség egyik tagja, Miguel Ángel Moratinos, a spanyol diplomácia vezetője. Hozzátette, nagyon fontos jelzés, hogy ők hárman együtt jöttek az országba. A libanoni ENSZ-erők legnagyobb kontingenseit a franciák, az olaszok és a spanyolok adják, így a három ország különösen nagy figyelemmel követi, miként alakulnak az ország belső viszonyai.

Massimo D'Alema olasz külügyminiszter közölte, útjuk nem beavatkozás a belpolitikába, inkább Libanon barátaiként a stabilitást szeretnék erősíteni.

A külügyminiszterek három nappal azelőtt látogattak el az országba, hogy a helyi törvényhozás újabb kísérletet tesz az államfő megválasztására. A múlt hónapban egy ilyen próbálkozás már kudarcot vallott, mert a Hezbollah szélsőséges síita szervezet vezette ellenzék bojkottálta az ülést, így nem volt meg a határozathozatalhoz szükséges többség.

A törvényhozásban azóta sem sikerült olyan, kompromisszumos jelöltet találni, aki egyaránt megfelelő lenne a Szíria-ellenes kormánytöbbség, illetve a Szíria és Irán által támogatott Hezbollah számára. Megfigyelők attól tartanak, hogy ha nem sikerül záros határidőn belül rendezni ezt a kérdést, akkor Libanonban politikai vákuum alakulhat ki, vagy akár két rivális kormány is létrejöhet, ami azután veszélyeztetné az ENSZ-békeerők tevékenységét az ország déli részében.

A jelenlegi, Szíria-barát államfő, Emile Lahud mandátuma november 24-én jár le.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?