Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Robbantásos merénylet Dél-Libanonban

2006.09.05. 11:24
Merényletet követtek el egy libanoni rendőrtiszt ellen, aki nyomozást folytatott a másfél évvel ezelőtt meggyilkolt volt libanoni miniszterelnök ügyében. Sehade alezredest kórházban ápolják, állapota stabil, testőre azonban belehalt sérüléseibe. Az ENSZ-nek a nyomozás vezetője 10 nap múlva nyújtaná át összefoglalóját a vizsgálat eddigi fejleményeiről.

Egy távirányítással működő bomba súlyos sérüléseket okozott egy libanoni rendőrnek, és megölte az őt kísérő testőrt is, további hármat megsebesített. A robbantás kedden reggel történt Dél-Libanonban, Szidón közelében, mikor a rendőrségi konvoj Rmaile falun haladt át. A bombát egy út mentén parkoló autóba rejtették.


Katonai rendőr húzza ki gépkocsijából a sebesült Sehade alezredest

A CNN szerint újabb politikai gyilkosságot próbáltak elkövetni, ezúttal Samir Sehade ellen. Sehade alezredes részt vesz abban a nyomozásban, ami a volt libanoni miniszterelnök, Rafik Hariri 2005 februári meggyilkolásának körülményeit vizsgálja. Sehadét a szidóni Hammud kórházba szállították, orvosai szerint állapota stabil.

Sehade tavaly augusztusban már eredményeket is produkált, része volt annak a négy Szíria-barát tábornoknak a letartóztatásában, akik a gyanú szerint benne voltak a Hariri-gyilkosságban. Serge Brammertz, aki az ENSZ küldötteként vezeti a nyomozást, éppen 10 nap múlva adja le a Biztonsági Tanácsnak a Hariri-nyomozás eredményeiről szóló tájékoztatóját. Az ENSZ ugyanis Szíriát tartja felelősnek a volt miniszterelnök meggyilkolásáért.


Súlyos sérültek a robbantás helyszínén

Korábbi beszámolók szerint szíriai és libanoni vezetők is belekeveredtek a gyilkosságba, ami megrengette a libanoni belpolitikát, majd véget vetett a szír hadsereg 29 évig tartó libanoni jelenlétének. Szíria tagadja, hogy bármi köze lenne Rafik Hariri meggyilkolásához, és az azt követő robbantásokhoz.