Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Robbantásos merénylet Dél-Libanonban

2006.09.05. 11:24
Merényletet követtek el egy libanoni rendőrtiszt ellen, aki nyomozást folytatott a másfél évvel ezelőtt meggyilkolt volt libanoni miniszterelnök ügyében. Sehade alezredest kórházban ápolják, állapota stabil, testőre azonban belehalt sérüléseibe. Az ENSZ-nek a nyomozás vezetője 10 nap múlva nyújtaná át összefoglalóját a vizsgálat eddigi fejleményeiről.

Egy távirányítással működő bomba súlyos sérüléseket okozott egy libanoni rendőrnek, és megölte az őt kísérő testőrt is, további hármat megsebesített. A robbantás kedden reggel történt Dél-Libanonban, Szidón közelében, mikor a rendőrségi konvoj Rmaile falun haladt át. A bombát egy út mentén parkoló autóba rejtették.


Katonai rendőr húzza ki gépkocsijából a sebesült Sehade alezredest

A CNN szerint újabb politikai gyilkosságot próbáltak elkövetni, ezúttal Samir Sehade ellen. Sehade alezredes részt vesz abban a nyomozásban, ami a volt libanoni miniszterelnök, Rafik Hariri 2005 februári meggyilkolásának körülményeit vizsgálja. Sehadét a szidóni Hammud kórházba szállították, orvosai szerint állapota stabil.

Sehade tavaly augusztusban már eredményeket is produkált, része volt annak a négy Szíria-barát tábornoknak a letartóztatásában, akik a gyanú szerint benne voltak a Hariri-gyilkosságban. Serge Brammertz, aki az ENSZ küldötteként vezeti a nyomozást, éppen 10 nap múlva adja le a Biztonsági Tanácsnak a Hariri-nyomozás eredményeiről szóló tájékoztatóját. Az ENSZ ugyanis Szíriát tartja felelősnek a volt miniszterelnök meggyilkolásáért.


Súlyos sérültek a robbantás helyszínén

Korábbi beszámolók szerint szíriai és libanoni vezetők is belekeveredtek a gyilkosságba, ami megrengette a libanoni belpolitikát, majd véget vetett a szír hadsereg 29 évig tartó libanoni jelenlétének. Szíria tagadja, hogy bármi köze lenne Rafik Hariri meggyilkolásához, és az azt követő robbantásokhoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!