Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Egymilliós, Nyugat-ellenes tüntetés Libanonban

2005.03.08. 20:23
A Hezbollah és az Amal toborzta egymilliós tömeg kedden Bejrútban Szíria mellett állt ki, a felszólalók figyelmeztették a nyugati politikusokat, hogy ne avatkozzanak be Libanon belügyeibe. Kedden jelentették be, hogy megkezdték a Libanonon belüli szíriai csapatáthelyezés "első ütemét".

Nem sokkal azután, hogy hivatalosan is bejelentették kedden Bejrútban a Libanonon belüli szíriai csapatáthelyezés "első ütemének" megkezdését, óriási tömegtüntetést tartottak bejrút belvárosában Szíria támogatására. Az egymilliós tömeget két nagy síita mozgalom, a Hezbollah és az Amal toborzta össze. A Rijád Szolh téren és a környező utcákban összezsúfolódott tömeg libanoni zászlókat lengetett, és Szíriát támogató, a Nyugatot elítélő feliratokat vitt magával.

Nyugat-ellenes hangok

Erősebbek, mint a Szíria-ellenesek
A keddi tüntetés, amelyre országszerte mozgósítottak, messze nagyobb volt, mint amit eddig a Szíria-ellenes mozgalom meg tudott szervezni. Az erődemonstrációval Szíria megmutatta, hogy rákényszeríthetik Libanon elhagyására, de befolyása azzal nem múlik el, és szövetségesei révén továbbra is képes mozgatni a szálakat a háttérből.
A fő szónok Hasszán Naszrallah sejk volt, a Hezbollah vezetője. A tömeg üdvrivalgása közben köszönetet mondott "Szíriának, elnökének és hadseregének" azért, hogy "hosszú éveken át a libanoniak oldalán állt, és most is ezt teszi". Naszrallah figyelmeztette Washingtont, Párizst és az ENSZ-et, hogy ne avatkozzék be Libanon belügyeibe.

"Elutasítjuk az 1559-es határozatot" - jelentette ki arra a BT-határozatra utalva, amely előírja a külföldi csapatok kivonását Libanonból. Követelte, hogy a lemondott libanoni kormány helyett alakítsanak nemzeti egységkormányt, ne pedig ideiglenes, semleges kabinetet, ahogy azt a Szíria-ellenes erők akarják.

A tüntetők megemlékeztek Rafík Haríri volt kormányfőről is, akinek a meggyilkolása kiváltotta a politikai válságot Libanonban. A volt kormányfővel egy hónapja pokolgépes merényletben végeztek, a politikus és további nyolc személy - valószínűleg Hariri testőrségéből - meghalt a támadásban. Százan megsebesültek.