Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Meghalt négy ENSZ-megfigyelő Libanonban

2006.07.26. 07:18
Izraeli légi csapásban életét vesztette az ENSZ Libanonban állomásozó erőinek (UNIFIL) négy megfigyelője kedd este az arab ország déli részén, Kofi Annan ENSZ-főtitkár pedig vizsgálatot követelt Izraeltől a szerinte "nyilvánvalóan szándékos" támadás miatt. A Hezbollah nagyobb hatótávolságú rakéták bevetésével fenyegetőzik.

Milos Strugar UNIFIL-szóvivő elmondta, egy bomba telibe találta a libanoni-izraeli határvidék keleti részén fekvő Kiam városában létesített megfigyelő állás épületét. Az UNIFIL mentőalakulatokat vezényelt a helyszínre, hogy eltakarítság a romokat, de az izraeli tűz a mentési művelet alatt is folytatódott, állította a szóvivő. A libanoni hadsereg egyik magas rangú tisztségviselője szerint a bombázásban egy osztrák, finn, egy kanadai és egy kínai ENSZ-megfigyelő vesztette életét.

John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet a világszervezet New York-i székhelyén később megerősítette a négy megfigyelő halálát. A diplomata elmondta, hogy a Biztonsági Tanács öt állandó tagállamát értesítették a történtekről, ám részletek nem voltak ismertek előttük sem.


Kofi Annan szándékosnak véli az ENSZ erők elleni izraeli támadást

Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerdára virradóra Rómában nyilvánosságra hozott közleményében felháborodásának és mélységes fájdalmának adott hangot a szerinte "nyilvánvalóan szándékos" izraeli bombázás miatt. Annan hangsúlyozta: a megfigyelő állás már régóta működött és egyértelműen megjelölték, s annak ellenére érte légi csapás, hogy Ehud Olmert izraeli kormányfő biztosította az ENSZ-erők megkíméléséről. Az ENSZ-főtitkára felszólította Izraelt, hogy teljes körűen vizsgálja ki a történteket, és követelte az ENSZ-állások és -személyzet elleni támadások leállítását. Annan abból az alkalomból tartózkodik Rómában, hogy az olasz fővárosban szerdán nemzetközi konferenciát rendeznek a libanoni válságról.

Őszinte sajnálat

Mark Regev izraeli külügyi szóvivő szerdán országa "őszinte sajnálatát" fejezte ki a négy megfigyelő "tragikus halála" miatt és a történtek alapos kivizsgálását ígérte. A The Washington Post című amerikai napilap egy magas rangú amerikai diplomatára hivatkozva közölte: Izrael úgy tájékoztatta az Egyesült Államokat, hogy véletlen baleset volt az ENSZ-megfigyelők állásának bombázása. Dan Gillerman izraeli ENSZ-nagykövet a BBC brit tévének nyilatkozva viszont az Annan-nyilatkozaton háborgott, mondván hogy a világszervezet főtitkára "elsietett és téves" kijelentéseket tett, s miközben vizsgálatot követel, saját következtetéseit máris levonta.

Sajnálkozását fejezte ki Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak a libanoni ENSZ-erők (UNIFIL) négy tagjának halála miatt szerdán Ehud Olmert izraeli kormányfő is. Olmert azután beszélt telefonon a világszervezet első emberével, hogy Annan azzal vádolta az izraeli légierőt: szándékosan célozták meg az ENSZ-erőket. Az izraeli miniszterelnök megdöbbenésének adott hangot a vád miatt, megerősítette, hogy a békefenntartók véletlen áldozatai lettek. Mint a miniszterelnöki hivatal közleményéből kiderül, Olmert átfogó vizsgálatot ígért, amelynek eredményét az ENSZ-főtitkár elé tárja.

Kína határozottan elítélte szerdán a libanoni ENSZ-erők elleni izraeli bombázást. A kínai külügyminisztérium közleménye Peking "mélységes megdöbbenésének" adott hangot a támadás miatt. A kommünikéből kiderül, hogy behivatták a külügyminisztériumba Izrael pekingi nagykövetét és közölték vele: Kína követeli, hogy Izrael teljes körű vizsgálatot végezzen az incidens ügyében és kérjen bocsánatot az áldozat hozzátartozóitól. A közlemény egyúttal felszólította Izraelt, hogy szavatolja a libanoni ENSZ-erők biztonságát.

Magas rangú Hezbollah-parancsnokot öltek meg

Izraeli katonák tűzharcban megölték a Hezbollah síita szervezet fegyvereseinek egyik magas rangú parancsnokát a libanoni határ közelében az izraeli hadsereg közlése szerint. A hadsereg keddi közleményében Abu Dzsaafar néven azonosította a férfit, aki izraeli állítás szerint a libanoni-izraeli határ "középső szektorán" tevékenykedő Hezbollah-gerillák parancsnoka volt.

A férfival a két ország határa mentén fekvő - stratégiai fontosságú - Marún ar-Rasz falu mellett vívott tűzharcban végeztek a katonák - derült ki a tájékoztatóból. Egy Hezbollah-forrás ezzel szemben azt állította, hogy Abu Dzsaafar csupán helyi kulturális attaséként tevékenykedett, és a dél-libanoni Kalajlet falura mért izraeli légicsapásban vesztette életét.

Haifán is túllőnének


Haszán Naszrallah sejk kész tárgyalni
Az eddiginél nagyobb hatótávolságú rakéták bevetésével fenyegette meg Izraelt a Hezbollah vezetője szerdára virradóra, és elutasított minden olyan "megalázó" feltételt, amelyet a zsidó állammal kötendő tűzszünet érdekében esetleg a libanoni síita szervezettel szemben támasztanának. Haszán Naszrallah sejk a Hezbollah televíziós adója, az al-Manar - valamint libanoni és más arab műholdas televíziók - által sugárzott beszédében néhány órával az előtt fejtette ki nézeteit, hogy Rómában nemzetközi konferenciát rendeznek a libanoni válságról. Az értekezleten olyan problémákra keresnek megoldást, mint egy mielőbb megkötendő tűzszünet, illetve egy nemzetközi stabilizációs erő felállítása.

Naszrallah beszédében azt hangoztatta, hogy a síita szervezet kész tárgyalni a fegyvernyugvásról, de elutasít minden olyan "megalázó" feltételt, amelyet a tűzszünet tető alá hozása érdekében esetleg Libanonnal, a libanoni néppel vagy a Hezbollahhal szemben támasztanának.

A sejk hozzátette, hogy a Hezbollah és az izraeli hadsereg fegyveres konfliktusa új szakaszba lép majd. A Hezbollah fegyveresei olyan rakétákkal fogják lőni Izraelt, amelyek az eddig tűz alá vett észak-izraeli Haifánál mélyebben hatolnak be a zsidó állam területére - ebben az sem akadályozhatja meg őket, ha az izraeli haderő még messzebre nyomul előre Libanonban északi irányban. A sejk szerint az izraeli hadsereg szárazföldi háborúban nem kerekedhet felül a Hezbollah gerilláin. Izrael szerint a Hezbollah Tel-Aviv, sőt a dél-izraeli Beér-Seva elérésére alkalmas rakétákkal is rendelkezik.

Naszrallah azt állította, hogy Izrael idén októberig mindenképpen megtámadta volna Libanont, a Hezbollah által foglyul ejtett két izraeli katona miatt azonban lépéskényszerbe került, korábban kellett megindítania a hónapok óta tervezett támadást. A két hete kezdődött izraeli offenzíva a Hezbollah vezetője szerint az "új Közel-Kelet" megteremtését célzó amerikai-izraeli tervvel áll összefüggésben.

Condolezza Rice amerikai külügyminiszter, aki kedden fejezte be közel-keleti körútját, korábban azt hangoztatta, hogy az "új Közel-Keleten" nincs helye a Hezbollahnak vagy az Izrael elpusztítására felesküdött más iszlámista szervezeteknek.

Tartanak a terrortól

Az amerikaiak többsége a Hezbollahot tartja felelősnek a libanoni konfliktusért - ez derül ki a Gallup intézet felméréséből, amelyet a USA Today című lap szerdán hozott nyilvánosságra. A közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 53 százaléka véli úgy, hogy a Hezbollah "nagy felelősséget" visel a konfliktus kirobbanásáért. Csak 15 százalék említi Izrael hasonló mértékű felelősségét, messze a 39 százalékot kapott Irán, Szíria (29) és Libanon (27) mögött. A felmérésben többféle válaszadás is lehetséges volt. Harminchárom százalék indokoltnak tartja az izraeli katonai akciót, 50 százalék ugyan igazoltnak tekinti, de szerintük "túlságosan messzire ment". Csak 7 százalék véli úgy, hogy az offenzíva indokolatlan.

A felmérés, amelyet még a múlt hét végén készítettek 1005 felnőtt bevonásával, azt is elárulja, hogy az amerikaiak 49 százaléka attól tart, hogy az amerikai haderők is belekeverednek a konfliktusba, míg 44 százalék szerint a válság erősítheti az Egyesült Államok elleni terrorcselekményeket. Az amerikaiak félelmeit mutatja, hogy 34 százalék szerint a libanoni konfliktus akár világháborúhoz is vezethet, míg 33 százalék közel-keleti nukleáris támadást sem tart kizártnak.

Ami a Bush-kormányzatnak a konfliktusban vitt szerepét illeti, 56 százalék nem ért egyet azzal, ahogyan a Fehér Ház kezeli, míg 37 százalék helyesli. Arra a kérdésre, hogy szerintük vannak-e az amerikai kormánynak világos elképzeléseik a közel-keleti politikával kapcsolatban, 67 százalék adott nemleges, míg 27 igenlő választ.