Jenő
-3 °C
6 °C

Meghalt négy ENSZ-megfigyelő Libanonban

2006.07.26. 07:18
Izraeli légi csapásban életét vesztette az ENSZ Libanonban állomásozó erőinek (UNIFIL) négy megfigyelője kedd este az arab ország déli részén, Kofi Annan ENSZ-főtitkár pedig vizsgálatot követelt Izraeltől a szerinte "nyilvánvalóan szándékos" támadás miatt. A Hezbollah nagyobb hatótávolságú rakéták bevetésével fenyegetőzik.

Milos Strugar UNIFIL-szóvivő elmondta, egy bomba telibe találta a libanoni-izraeli határvidék keleti részén fekvő Kiam városában létesített megfigyelő állás épületét. Az UNIFIL mentőalakulatokat vezényelt a helyszínre, hogy eltakarítság a romokat, de az izraeli tűz a mentési művelet alatt is folytatódott, állította a szóvivő. A libanoni hadsereg egyik magas rangú tisztségviselője szerint a bombázásban egy osztrák, finn, egy kanadai és egy kínai ENSZ-megfigyelő vesztette életét.

John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet a világszervezet New York-i székhelyén később megerősítette a négy megfigyelő halálát. A diplomata elmondta, hogy a Biztonsági Tanács öt állandó tagállamát értesítették a történtekről, ám részletek nem voltak ismertek előttük sem.


Kofi Annan szándékosnak véli az ENSZ erők elleni izraeli támadást

Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerdára virradóra Rómában nyilvánosságra hozott közleményében felháborodásának és mélységes fájdalmának adott hangot a szerinte "nyilvánvalóan szándékos" izraeli bombázás miatt. Annan hangsúlyozta: a megfigyelő állás már régóta működött és egyértelműen megjelölték, s annak ellenére érte légi csapás, hogy Ehud Olmert izraeli kormányfő biztosította az ENSZ-erők megkíméléséről. Az ENSZ-főtitkára felszólította Izraelt, hogy teljes körűen vizsgálja ki a történteket, és követelte az ENSZ-állások és -személyzet elleni támadások leállítását. Annan abból az alkalomból tartózkodik Rómában, hogy az olasz fővárosban szerdán nemzetközi konferenciát rendeznek a libanoni válságról.

Őszinte sajnálat

Mark Regev izraeli külügyi szóvivő szerdán országa "őszinte sajnálatát" fejezte ki a négy megfigyelő "tragikus halála" miatt és a történtek alapos kivizsgálását ígérte. A The Washington Post című amerikai napilap egy magas rangú amerikai diplomatára hivatkozva közölte: Izrael úgy tájékoztatta az Egyesült Államokat, hogy véletlen baleset volt az ENSZ-megfigyelők állásának bombázása. Dan Gillerman izraeli ENSZ-nagykövet a BBC brit tévének nyilatkozva viszont az Annan-nyilatkozaton háborgott, mondván hogy a világszervezet főtitkára "elsietett és téves" kijelentéseket tett, s miközben vizsgálatot követel, saját következtetéseit máris levonta.

Sajnálkozását fejezte ki Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak a libanoni ENSZ-erők (UNIFIL) négy tagjának halála miatt szerdán Ehud Olmert izraeli kormányfő is. Olmert azután beszélt telefonon a világszervezet első emberével, hogy Annan azzal vádolta az izraeli légierőt: szándékosan célozták meg az ENSZ-erőket. Az izraeli miniszterelnök megdöbbenésének adott hangot a vád miatt, megerősítette, hogy a békefenntartók véletlen áldozatai lettek. Mint a miniszterelnöki hivatal közleményéből kiderül, Olmert átfogó vizsgálatot ígért, amelynek eredményét az ENSZ-főtitkár elé tárja.

Kína határozottan elítélte szerdán a libanoni ENSZ-erők elleni izraeli bombázást. A kínai külügyminisztérium közleménye Peking "mélységes megdöbbenésének" adott hangot a támadás miatt. A kommünikéből kiderül, hogy behivatták a külügyminisztériumba Izrael pekingi nagykövetét és közölték vele: Kína követeli, hogy Izrael teljes körű vizsgálatot végezzen az incidens ügyében és kérjen bocsánatot az áldozat hozzátartozóitól. A közlemény egyúttal felszólította Izraelt, hogy szavatolja a libanoni ENSZ-erők biztonságát.

Magas rangú Hezbollah-parancsnokot öltek meg

Izraeli katonák tűzharcban megölték a Hezbollah síita szervezet fegyvereseinek egyik magas rangú parancsnokát a libanoni határ közelében az izraeli hadsereg közlése szerint. A hadsereg keddi közleményében Abu Dzsaafar néven azonosította a férfit, aki izraeli állítás szerint a libanoni-izraeli határ "középső szektorán" tevékenykedő Hezbollah-gerillák parancsnoka volt.

A férfival a két ország határa mentén fekvő - stratégiai fontosságú - Marún ar-Rasz falu mellett vívott tűzharcban végeztek a katonák - derült ki a tájékoztatóból. Egy Hezbollah-forrás ezzel szemben azt állította, hogy Abu Dzsaafar csupán helyi kulturális attaséként tevékenykedett, és a dél-libanoni Kalajlet falura mért izraeli légicsapásban vesztette életét.

Haifán is túllőnének


Haszán Naszrallah sejk kész tárgyalni
Az eddiginél nagyobb hatótávolságú rakéták bevetésével fenyegette meg Izraelt a Hezbollah vezetője szerdára virradóra, és elutasított minden olyan "megalázó" feltételt, amelyet a zsidó állammal kötendő tűzszünet érdekében esetleg a libanoni síita szervezettel szemben támasztanának. Haszán Naszrallah sejk a Hezbollah televíziós adója, az al-Manar - valamint libanoni és más arab műholdas televíziók - által sugárzott beszédében néhány órával az előtt fejtette ki nézeteit, hogy Rómában nemzetközi konferenciát rendeznek a libanoni válságról. Az értekezleten olyan problémákra keresnek megoldást, mint egy mielőbb megkötendő tűzszünet, illetve egy nemzetközi stabilizációs erő felállítása.

Naszrallah beszédében azt hangoztatta, hogy a síita szervezet kész tárgyalni a fegyvernyugvásról, de elutasít minden olyan "megalázó" feltételt, amelyet a tűzszünet tető alá hozása érdekében esetleg Libanonnal, a libanoni néppel vagy a Hezbollahhal szemben támasztanának.

A sejk hozzátette, hogy a Hezbollah és az izraeli hadsereg fegyveres konfliktusa új szakaszba lép majd. A Hezbollah fegyveresei olyan rakétákkal fogják lőni Izraelt, amelyek az eddig tűz alá vett észak-izraeli Haifánál mélyebben hatolnak be a zsidó állam területére - ebben az sem akadályozhatja meg őket, ha az izraeli haderő még messzebre nyomul előre Libanonban északi irányban. A sejk szerint az izraeli hadsereg szárazföldi háborúban nem kerekedhet felül a Hezbollah gerilláin. Izrael szerint a Hezbollah Tel-Aviv, sőt a dél-izraeli Beér-Seva elérésére alkalmas rakétákkal is rendelkezik.

Naszrallah azt állította, hogy Izrael idén októberig mindenképpen megtámadta volna Libanont, a Hezbollah által foglyul ejtett két izraeli katona miatt azonban lépéskényszerbe került, korábban kellett megindítania a hónapok óta tervezett támadást. A két hete kezdődött izraeli offenzíva a Hezbollah vezetője szerint az "új Közel-Kelet" megteremtését célzó amerikai-izraeli tervvel áll összefüggésben.

Condolezza Rice amerikai külügyminiszter, aki kedden fejezte be közel-keleti körútját, korábban azt hangoztatta, hogy az "új Közel-Keleten" nincs helye a Hezbollahnak vagy az Izrael elpusztítására felesküdött más iszlámista szervezeteknek.

Tartanak a terrortól

Az amerikaiak többsége a Hezbollahot tartja felelősnek a libanoni konfliktusért - ez derül ki a Gallup intézet felméréséből, amelyet a USA Today című lap szerdán hozott nyilvánosságra. A közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 53 százaléka véli úgy, hogy a Hezbollah "nagy felelősséget" visel a konfliktus kirobbanásáért. Csak 15 százalék említi Izrael hasonló mértékű felelősségét, messze a 39 százalékot kapott Irán, Szíria (29) és Libanon (27) mögött. A felmérésben többféle válaszadás is lehetséges volt. Harminchárom százalék indokoltnak tartja az izraeli katonai akciót, 50 százalék ugyan igazoltnak tekinti, de szerintük "túlságosan messzire ment". Csak 7 százalék véli úgy, hogy az offenzíva indokolatlan.

A felmérés, amelyet még a múlt hét végén készítettek 1005 felnőtt bevonásával, azt is elárulja, hogy az amerikaiak 49 százaléka attól tart, hogy az amerikai haderők is belekeverednek a konfliktusba, míg 44 százalék szerint a válság erősítheti az Egyesült Államok elleni terrorcselekményeket. Az amerikaiak félelmeit mutatja, hogy 34 százalék szerint a libanoni konfliktus akár világháborúhoz is vezethet, míg 33 százalék közel-keleti nukleáris támadást sem tart kizártnak.

Ami a Bush-kormányzatnak a konfliktusban vitt szerepét illeti, 56 százalék nem ért egyet azzal, ahogyan a Fehér Ház kezeli, míg 37 százalék helyesli. Arra a kérdésre, hogy szerintük vannak-e az amerikai kormánynak világos elképzeléseik a közel-keleti politikával kapcsolatban, 67 százalék adott nemleges, míg 27 igenlő választ.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?