Emőke
-4 °C
9 °C

Mégis tárgyalna Izrael a fogolycseréről?

2006.08.01. 11:37
Bár korábban Ehud Olmert izraeli miniszterelnök a két izraeli katona fogságba esésekor határozottan kijelentette, hogy Izrael nem tárgyal fogolycseréről, most mégis arról érkeztek hírek, hogy esetleg enged a nemzetközi nyomásnak. Kedden izraeli gépek folytatták a légi csapásokat, noha egy nappal ezelőtt még a támadások felfüggesztését ígérték.

Izrael a tűzszüneti megállapodás keretében mégis hajlandó tárgyalni a fogolycseréről, írta a Háárec izraeli napilap kedden kormányzati és katonai forrásokra hivatkozva. A lap forrásai szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken tűzszüneti felhívást ad ki, amely a legkorábban szombaton léphet életbe. Az nincs azonban kizárva, hogy a harcok még pár napig elhúzódnak.

A lap emlékeztet arra, hogy Ehud Olmert izraeli miniszterelnök a két izraeli katona fogságba esésekor ugyanarra az álláspontra helyezkedett, mint pár nappal korábban egy másik katona gázai elrablásakor: Izrael nem tárgyal fogolycseréről. Ebben Izraelt megerősítette a nyolcak szentpétervári csúcsértekezlete is, amely az izraeli foglyok feltételek nélküli szabadon engedését kérte.

Kormányzati és katonai források most viszont azt mondták a lapnak, hogy a tűzszüneti tárgyalások során nehéz lesz kitartani ezen álláspont mellett. A források szerint Izrael beleegyezne az illegális fegyvertartásért bebörtönzött Abu Amra Mamad és egy másik libanoni szabadon engedésébe, de palesztin foglyokat nem bocsátana szabadon. Nem engedik el Szamír Kuntart sem, aki egy izraeli családot és egy rendőrt ölt meg 1979-ben. Egy 2004-ben lebonyolított fogolycsere alkalmával az a megállapodás született, hogy Kuntar csak az eltűnt izraeli repülősről, Ron Aradról szóló információkért cserébe szabadulhat.

Folytatódó izraeli légi csapások

Libanoni határtelepülések ellen hajtott végre légi csapást kedden Izrael, egy nappal azt követően, hogy bejelentette, felfüggeszti a légitámadásokat a dél-libanoni területek ellen, közölték libanoni biztonsági források és szemtanúk. Állításuk szerint izraeli harci gépek Dél-Libanonban támadták Bajjada és Manszúre településeket.


Izraeli katonák siratják elvesztett bajtársukat

Az Egyesült Államok korábban rábírta Izraelt, hogy a nemzetközi felháborodást kiváltó, 54 polgári személy halálával járó kanai bombázást követően 48 órára függessze fel a légitámadásokat. A szüneteltetést hétfő hajnalban - helyi idő szerint két órakor - jelentették be. Izrael ugyanakkor folytatta tüzérségi támadásait és légi csapásait Kelet- és Dél-Libanonban, ahol csapatai a szárazföldön harcba álltak.

Izrael közölte: fenntartja jogát, hogy bombázza a Hezbollah síita szervezet rakétakilövő állásait, valamint hogy légi támogatást nyújtson Libanonban harcoló csapatainak. Izrael azt is kilátásba helyezte, hogy kiterjeszti és mélyíti támadásait a Hezbollah fegyveresei ellen, amíg a nemzetközi erőket nem telepítik a térségbe.

A Lítáni folyóig benyomul az izraeli hadsereg

Mélyen be fog hatolni Dél-Libanonba az izraeli hadsereg és hetekig ellenőrzése alatt tartja a területet, amíg nemzetközi erő képes nem lesz odatelepülni, döntött az izraeli biztonsági kabinet magas rangú izraeli illetékesek keddi beszámolói szerint. Az izraeli közszolgálati rádió, az izraeli hadsereg rádiója és egy névtelenül nyilatkozó magas rangú izraeli kormányilletékes szerint az izraeli szárazföldi erők egészen a Lítáni folyóig, harminc kilométeres mélységben bevonulhatnak Libanonba.

Egy vezető munkapárti képviselő közvetve megerősítette, hogy a hadsereg a Lítáni folyóig készül előrenyomulni. "Nem napokról van szó, hanem hosszabb időről, de nem is hónapokról" - válaszolta Efraim Szne az izraeli rádiónak, amikor a hadművelet időtartamáról kérdezték. "A cél nem az, hogy elfoglaljuk Libanont" - hangsúlyozta Szne, hozzátéve: a cél kézben tartani a területet, amíg egy nemzetközi erő érkezik az izraeli-libanoni határra. Két másik kormányilletékes viszont azt mondta, hogy kisebb terület, a határtól számítva mintegy hét kilométer széles sáv elfoglalásáról határozott a hétfő este, zárt ajtók mögött tanácskozó biztonsági kabinet.

Két hetes szünet után kinyitott a tőzsde

Újra kinyitott a libanoni értéktőzsde, amely az Izrael és a Hezbollah gerillái közötti harcok miatt két hete zárt be. A háború szétzilálta a gazdaságot, sújtotta az infrastruktúrát és hatására magasba szöktek az árak. A Beirut Stock Exchange elnöke, Fadi Khalaf a Reutersnek elmondta, hogy a tőzsde nyitásakor olyan különleges intézkedéseket vezettek be, amelyek képesek a pánik és a spekuláció eredményeként kialakuló jelentős ármozgások korlátozására.

A Solidere, Libanon legnagyobb vállalata árfolyama az újra megkezdődött kereskedés első fél órájában már a napi megengedhető maximális mértékben, 5 százalékkal csökkent.

Újabb magyarok térhetnek haza

Újabb magyar menekültek, egy anya és nyolc éves kislánya hagyhatja el Libanont szerdán a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével, mondta az MTI-nek Győri Lajos, a szervezet közép-magyarországi régiójának vezetője kedden. A libanoni magyar nagykövetség a Máltai Szeretetszolgálat segítségét kérte néhány olyan Libanonban élő magyar állampolgár ügyében, akik haza akarnak térni, de nincs pénzük repülőjegyre. A szervezet jóvoltából most egy Libanonba férjhez ment magyar állampolgárságú nő és kislánya térhet haza Magyarországra szerdán hajnalban.

Győri Lajos beszámolt arról is, hogy Máltai Szeretetszolgálat a Magyarországon tanult libanoni orvosok felkérésére a közeljövőben 1,5 millió forintnyi gyógyszerszállítmányt juttat el a közel-keleti országba. Medgyes Péter damaszkuszi nagykövet július 24-én azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy hetvenegy magyar állampolgárt sikerült kimenekíteni Libanonból Szírián keresztül az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktus kirobbanása óta.