Géza
-12 °C
-4 °C

Rakétazápor zúdult Izraelre

2006.08.06. 22:31
Máris válaszolt a Hezbollah az szombati izraeli támadásra. Az észak-izraeli városokra zúdított rakétazáporban legalább tízen meghaltak.

A libanoni síita Hezbollah szervezet rakéták egész sorozatát lőtte ki vasárnap kora este az izraeli Haifa kikötővárosra, egy ember halálát és számos ember sérülését okozva. Ez volt eddig a legjelentősebb támadás, amelyet a Hezbollah Izrael harmadik legnagyobb városa ellen intézett a négy héttel ezelőtt kitört háborúban.

Izrael harci gépek vasárnap a libanoni Kana várost támadták, és lerombolták azokat a rakétakilövőket, amelyekkel előzőleg Haifát lőtték, közölte az izraeli hadsereg. A légitámadást alig három órával azután hajtották végre, hogy a rakéták becsapódtak a harmadik legnagyobb izraeli városba.


Nézze meg képeinket!

Az izraeli hadsereg augusztus 3-án már támadta Kanát, a támadásnak 28 polgári áldozata volt. Izrael beismerte a tévedést, de azzal védekezett, hogy a Hezbollah libanoni síita szervezet civil létesítmények közelében helyezi el állásait.

Rakétazáport zúdított vasárnap a libanoni síita Hezbollah észak-izraeli városokra. Kórházi és rendőrségi források szerint a támadásokban tíz ember meghalt, kilenc megsebesült, közülük négy súlyosan. Ez volt eddig a legtöbb áldozatot követelő rakétatámadás a konfliktus július 12-i kirobbanása óta.

A libanoni rendőrség szerint a Hezbollah negyven rakétát lőtt ki Észak-Izraelre a libanoni al-Arkub térségéből, és a a támadás több mint negyed órán át tartott. Az egyik lövedék eltalált egy házat a Kirjat-Smonától északra fekvő Kfar-Gileádi település temetője mellett, egy zsinagógát is találat ért, és egy közeli erdő lángba borult. Több rakéta a határhoz közeli Kirjat-Smona környékén ért földet.

Rendőr- és mentőautók konvoja sietett a helyszínre, és az odaérkező újságírók letakart holttesteket, körben pedig égő gépkocsikat láttak. Egyes hírek szerint a halottak mind katonák voltak, a hadsereg szóvivője azonban csak annyit közölt, hogy a halottak között voltak tartalékosok, akiket a libanoni hadműveletek miatt hívtak be. Egy tévéállomás jelentése szerint kilenc tartalékos van a halottak között.

A konfliktus július 12-i kezdete óta a Hezbollah 2700 rakétát lőtt ki Izrael északi részére, megölve 43 civilt, és mintegy negyedmillió lakost késztetve menekülésre. A mostani volt eddig a leggyilkosabb rakétatámadás. A Hezbollah támadása után az izraeli tüzérség mintegy száz lövedéke csapódott be az említett övezetben.

Izrael támad

Izrael igazságügy-minisztere, Hájim Ramon vasárnap a Hezbollah elleni támadások folytatását ígérte, és leszögezte, hogy az izraeli katonák mindaddig Dél-Libanonban maradnak, amíg meg nem érkeznek oda a nemzetközi haderők. Mint az megírtuk, az ENSZ Biztonsági Tanácsa benyújtott egy határozat-tervezetet, Hájim Ramon szerint azonban nem biztos, hogy a Hezbollah elfogadja-e azt. Arról persze nem nyilatkozott, hogy Izrael elfogadja-e az indítványt jelenlegi formájában.