Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Bejrútot megbénította a Hezbollah

2008.05.07. 10:29
Libanon fővárosában járhatatlanok a fő útvonalak, nem működik az ország egyetlen repülőtere sem. A feszültség a béremelést követelő szakszervezetek sztrájkjával kezdődött, de közben a Hezbollah is beszállt a tiltakozásba.

Libanonban ismét nagyon feszült a helyzet. Az elmúlt hetekben több szakszervezet is sztrájkot hirdetett, hogy magasabb fizetést követeljenek a növekvő élelmiszerárak ellensúlyozására. A kormány ugyan kétharmaddal megemelte a minimálbért, ám tovább növekedett a feszültség, amikor a Hezbollah is beszállt a tiltakozásokba.

A Hezbollah a libanoni síiták pártja, amelyet Irán és Szíria is támogat. A két éve ellenzékben lévő pártnak saját hadserege is van, amely 2006-ban háborúba keveredett Izraellel. A Hezbollah azért csatlakozott a szakszervezetekhez, mert kirúgták a bejrúti repülőtér vezetőjét, amiért túl jó kapcsolatokat ápolt a Hezbollahhal. Ekkor a reptéri dolgozók is sztrájkolni kezdtek, a repülőtér szerdán délutánig nem fogad járatokat. Közben a Hezbollah szimpatizánsai számos barikádot emeltek Bejrútban, Libanon fővárosában. Több helyen égő autógumikkal és szeméthalmokkal torlaszolták el az utakat.

Libanonban 1975-90 között véres polgárháború zajlott az országot lakó számos felekezet között. Az utóbbi időkben két fontos csoport vetélkedik egymással a hatalomért: az ingatag szövetségben kormányzó keresztények és szunniták illetve a síitákat képviselő Hezbollah.

A 2006-os, elvben a Hezbollah ellen irányuló, de az egész országot sújtó izraeli légicsapások után különösen feszültté vált a helyzet, a két fél nem tartja legitimnek egymást.