Alfréd
-3 °C
3 °C

Börtönre ítélték a CIA-ügynököt lebuktató fehér házi forrást

2007.06.05. 19:27
Dick Cheney alelnök volt kabinetfőnökét kedden 30 hónap börtönre ítélték. Lewis Scooter Libbynek emellett 250 ezer dollárt is ki kell fizetnie. Az ellene felhozott vádpontok között szerepelt a hazugság, a hamis tanúzás és az igazságszolgáltatás működésének akadályozása is.

Dick Cheney alelnök egykori kabinetfőnökét, Lewis Scooter Libbyt 30 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert hazudott a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI), írja a CNN. A letöltendő börtönbüntetés mellett 250 ezer dollárra (majdnem 47 millió forint) is megbírságolták. Libby fellebbezést nyújt be az ítélet ellen.

Libby ellen a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy fedett ügynöke kilétének nyilvánosságra hozása miatt indult per, a vádiratban öt vádpont szerepelt, ebből március elején négyben találták bűnösnek. A vádpontok között a hazugság mellett szerepelt hamis tanúzás és az igazságszolgáltatás működésének akadályozása is.

A kormányt fedezhetik Libby perével

Libbyt bűnösségét azután állapították meg, hogy bebizonyosodott, hazudott a vizsgálatban, amit azért indítottak, hogy kiderüljön, ki szivárogtatta ki Valerie Plame CIA-ügynök személyazonosságát egy újságírónak. A nő egy volt diplomata, Joseph Wilson felesége. Wilson 2003 nyarán egy újságcikkben azzal vádolta az amerikai kormányt, hogy az iraki háború igazolására hírszerzési értesüléseket manipulált. Ezután alakult ki az a vélemény, hogy a Fehér Házból valaki Wilson cikke miatt bosszúból leplezte le feleségét.

Libby megvádolása óta kitart ártatlansága mellett, 2005 októberében lemondott fehér házi tanácsadói posztjáról. Az ügyben ő volt az egyetlen vádlott, bár konkrétan titkosított anyagok kiszivárogtatásával őt sem vádolták.

Cheney továbbra is támogatja volt kabinetfőnökét, elképzelhető továbbá, hogy Libby elnöki kegyelmet kap Bush mandátumának lejárta előtt.

Leveleket mutattak be

A keddi tárgyaláson a bíró több tucat levelet mutatott be, melyeket Libby támogatói és ellenfelei írtak, így például Donald Rumsfeld volt védelmi miniszter, és az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövete John Bolton, írja a CNN.

Az egyik levélben Robert Blackwill, Bush elnök iraki követe és számos, az elnökhöz közeli pozíció birtoklója azt írja, 20 éve ismeri Libbyt. „Megítélésem szerint Libby hosszú időn keresztül példamutatóan járt el politikusként” – fogalmaz Blackwill.

Egy másik levélben, melyet név nélkül idéztek, az olvasható: „Remélem, Libby a lehető legnagyobb büntetésben részesül, és nemcsak az általa elkövetett bűncselekmények miatt, hanem azokért is, amelyeket hivatalából adódóan tudott fedezni”.