Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Öngyilkos merénylőnek állna a brit liberális

2004.01.23. 12:09
Ha Izraelben élne, maga is megfontolná egy öngyilkos merénylet elkövetését - jelentette ki egy brit liberális képviselő. Jenny Tonge a közfelháborodás ellenére kitart véleménye mellett.
Ha olyan körülmények között élne, mint a palesztinok "nyilván eszébe jutna" egy Izrael elleni öngyilkos merénylet - jelentette ki egy palesztin-párti szervezet fórumán Jenny Tonge. A brit liberális demokrata parlamenti képviselő kijelentése azonnal belpolitikai botrányt kavart.

Elhatárolódtak

Az utóbbi időben a Munkáspártnál balrább tolódott Liberális Demokrata Párt (LibDem) vezetősége nyilatkozatban határolódott el Tonge kijelentésétől. A képviselő a pártvezetés szerint magánvéleményének adott hangot, a LibDem "a terrorizmus minden formáját elítéli".

Kemény fellépést várnak

A konzervatív ellenzék árnyékkormányának külügyminisztere, Michael Ancram "kemény fellépésre" szólította fel a LibDem elnökét, Charles Kennedyt. Véleménye szerint Tonge szavai "elszörnyedéssel töltik el azokat, akik szeretteiket vesztették el öngyilkos merényletekben".

A kormányzó baloldali Munkáspárt szerint a liberális képviselőnek bocsánatot kell kérnie kijelentése miatt.

A képviselő kitart véleménye mellett

Tonge ehhez képes a BBC-nek adott pénteki nyilatkozatában kiállt nyilatkozata mellett. Mint mondta, maga is "rettenetesnek" tartja az öngyilkos merényleteket és nem helyesli a terrorizmust, de "azt is meg kell érteni", hogy a merénylők a palesztinok szenvedései és megaláztatásai, az őket érő "provokációk" hatására jutnak el tettük elkövetéséig.