Vince, Artúr
5 °C
11 °C

A 40 év alatti líbiai nők nem utazhatnak egyedül külföldre

2007.03.07. 18:23
A líbiai nők utazását korlátozó intézkedéseket vezettek be Líbiában. Az intézkedés még a kormánylap szerint is sértő a nőkre nézve.

A líbiai hatóságok megtiltották a negyven év alatti nőknek, hogy családjuk férfitagja nélkül, egyedül utazzanak külföldre, írta egy líbiai kormányzati napilap, amely bírálta a döntést.

"A líbiai nőket a repülőtereken és az ország többi határátkelőjén visszafordítják, ha egyedül próbálnak az országból kiutazni" – olvasható az al-Dzsamáhiríja című kormánylap keddi számában.

Néhány konzervatív líbiai iszlám tudós azzal érvel, hogy az utazó muzulmán nőket egy férfi hozzátartozónak kell kísérnie. A napilap szerint ez a gyakorlat ellentétes a kormány által támogatott emberi jogi szabályokkal, amelyet hivatalosan csak a "Nagy Zöld Emberi Jogi Nyilatkoznak" hívnak.

A dokumentum szerint a líbiai társadalom minden tagja, legyen férfi vagy nő, egyenlő. A nemek közti hátrányos megkülönböztetés durva, igazságtalan és ennél fogva elfogadhatatlan.

"Az egyedül utazó nők visszafordítása erőteljes és durva megsértése a nőket megillető alapvető jogoknak, és egyértelműen nőkkel szembeni diszkriminációnak tekinthető" – írta a napilap.

Az al-Dzsamáhiríja arra ösztönzi a líbiai polgárokat, hogy "hagyják figyelmen kívül az illetékesek döntését, és pereljék be azokat, akik megpróbálnak beleavatkozni életükbe."

A líbiai nők utazását korlátozó intézkedés hétfőn lépett életbe.