Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Líbia felszámolja tömegpusztító fegyvereit

2003.12.20. 11:36
Líbia feltárja és felszámolja valamennyi tömegpusztító fegyverprogramját, és ennek a felügyeletére haladéktalanul és feltétel nélkül kész fogadni a nemzetközi szervezetek ellenőreit - közölte péntek este George Bush amerikai elnök.
A váratlan hírt csaknem egyidőben jelentették be az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Líbiában. George Bush elnök Washingtonban, Tony Blair brit kormányfő Londonban üdvözölte Moammar el-Kadhafi líbiai vezető döntését, amely elismerő szavaik szerint nagy jelentőségűnek bizonyulhat a tömegpusztító fegyverek terjedésének megállításáért és a terrorizmus ellen vívott harcban.

Visszatérés a nemzetek közösségéhez

Tripoliban a líbiai külügyi tárca közleményben tudatta, hogy az észak-afrikai arab ország korábban tömegpusztító fegyvereket kifejlesztésére törekedett, de az amerikai és a brit szakértőkkel folytatott kilenc hónapos tárgyalások után most lemond az összes ilyen programról. Líbia tiszteletben tartja az atomsorompó-szerződést és annak kiegészítő jegyzőkönyvét, amely lehetővé teszi az előre be nem jelentett helyszíni ellenőrzéséket.

George Bush úgy ítélte meg, hogy el-Kadhafi döntésével Líbia megkezdte visszatérését a nemzetek közösségéhez. Emlékeztetett rá, hogy a tripoli kormány az ENSZ felszólítására már elítélte a terrorizmus minden formáját és együttműködést ígért a terrorizmus elleni nemzetközi harcban. Tony Blair brit kormányfő történelmi jelentőségűnek és bátornak nevezte Kadhafi döntését, amely feljogosítja Líbiát, hogy újra csatlakozzon a nemzetközi közösséghez.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy vállalásainak végrehajtásával Líbia számíthat jóhiszeműségének viszonzására és visszanyerheti megérdemelt helyét a nemzetek között. A belső reformok folytatása esetén Amerika kész segíteni a líbiai népnek egy szabadabb és virágzó ország felépítésében.

Éberen figyelnek

Bush elnök figyelmeztetett, hogy éberen figyelni fogják, Tripoli teljesíti-e vállalt kötelezettségeit. Kadhafi ezredes idén márciusban jelezte, hogy hajlandó döntő fordulatot végrehajtani politikájában. A megegyezés a csendes diplomácia eredménye volt, amelyben amerikai és brit szakértők vettek részt. Bush - az iraki háborúra és az észak-koreai nukleáris ambíciók megállatását célzó erőfeszítésekre utalva - az egyezményt mindenekelőtt azonban annak tudta be, hogy a terrorizmus és a tömegpusztító fegyverek ellen létrejött széles nemzetközi koalíció kimutatta elszántságát, világosan a lehetséges ellenfelek értésére adta, milyen választási lehetőségeik vannak. Bush kifejezte reményét, hogy más vezetők is követik Kadhafi példáját.

Londonban egy brit tisztségviselő a bejelentés után úgy nyilatkozott, hogy Líbia közel állt ahhoz, hogy nukleáris bombát állítson elő, amikor létrejött a megállapodás. Egy amerikai illetékes pedig úgy fogalmazott, hogy Líbia nukleáris programja jóval előrehaladottabb szakaszban volt, mint azt korábban gondolták. Tájékoztatása szerint Líbia együttműködött Észak-Koreával meghosszabbított hatótávolságú Scud rakéták kifejlesztésében.

Líbia azután kezdeményezte fegyverprogramjainak a feladását, hogy vállalta a felelősséget a PanAm légitársaság utasszállítója ellen 1988-ban elkövetette merényletért, jelentős ENSZ-szankciókat kerülve el ezzel. A gép a skóciai Lockerbie fölött lezuhant, valamennyi utasa szörnyethalt. Tripoli sok millió dolláros jóvátételt fizetett az áldozatok hozzátartozóinak.