Alfréd
-2 °C
2 °C

Líbia elismerte felelősségét a Lockerbie-ügyben

2003.08.16. 09:55
Líbia pénteken hivatalosan elismerte felelősségét az ENSZ Biztonsági Tanácsa elnökségének átadott levél útján a skóciai Lockerbie felett 1988-ban egy repülőgép ellen elkövetett, 270 ember halálát okozó merényletért. Az USA és Nagy-Britannia máris az ország elleni szankciók feloldását kezdeményezi. Franciaország viszont bejelentette: ragaszkodik az UTA légitársaság 1989. szeptember 19-én Niger felett felrobbantott repülőgépén utazó franciák hozzátartozóinak kárpótlásához.
A levelet közép-európai idő szerint pénteken éjfél előtt néhány perccel adta át a líbiai ENSZ-nagykövetség munkatársa a BT elnökének. Az eseményen a BT soros elnökségét ellátó diplomatán - Szíria ENSZ-nagykövetén - kívül jelen volt Emyr Jones Parry, Nagy-Britannia nagykövete és Gordon Olsen, az Amerikai Egyesült Államok képviselője is.

Líbia teljesíti a feltételeket

Emyr Jones Parry brit nagykövet újságíróknak elmondta: a levélből egyértelműen kiderül, hogy Líbia teljesíti a BT szankcióinak feloldásához szabott feltételeket. Parry közölte: hétfőn a világszervezet szankcióinak végleges megszüntetését kimondó határozattervezetet terjeszt a BT elé, amelyről "nagyon rövid időn belül" várható a BT szavazása. A washingtoni Fehér Ház a líbiai dokumentum átadása után közölte: az Amerikai Egyesült Államok nem fogja akadályozni a világszervezet szankcióinak feloldását - jelentette az AFP hírügynökség.

A Líbia ellen elrendelt nemzetközi szankciók feloldását az ENSZ ahhoz kötötte, hogy az arab ország fizessen kártérítést az áldozatok hozzátartozóinak, továbbá, hogy hivatalosan vállalja a felelősséget a merénylet elkövetéséért. Amerikai és brit jogászok, valamint Líbia képviselői augusztus 13-án megállapodtak, hogy Tripoli 10 millió dollárt fizet minden áldozat családjának. ENSZ-diplomaták szerint a líbiai kormány a 2,7 milliárd dolláros összeget augusztus 14-én elhelyezte egy svájci bankszámlán.

A USÁ-n múlik a fele

Washington még 1986-ban, hat évvel az ENSZ lépése előtt külön szankciókat léptetett életbe Tripolival szemben, megtiltva a fegyvereladást és a légi járatokat Líbiába. A líbiai külügyminiszter közölte, hogy abban az esetben, ha az Egyesült Államok nem oldja fel hazáját sújtó büntető intézkedéseit, és nem törli Líbiát a terrorizmust támogató országok listájáról, akkor csupán 5 millió dollárt fizetnek minden áldozat után a hozzátartozóknak.

Életfogytig börtönben

Az amerikai Pan Am légitársaság Boeing 747-es repülőgépét 1988 decemberében robbantották fel a skóciai Lockerbie felett. A fedélzeten 259 utas - közöttük egy magyar család -, továbbá 11 fős személyzet tartózkodott. A közös amerikai-brit nyomozás két líbiai ügynököt tett felelőssé a merényletért, közülük egyet egy hollandiai bíróság 2001 februárjában bűnösnek talált, és életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt.

Egy hasonló eset

Dominique de Villepin francia külügyminiszter a héten kijelentette: Párizs ragaszkodik ahhoz, hogy a Lockerbie-ügyhöz hasonlóan az UTA 772-es járatának felrobbantásában elhunyt francia áldozatok hozzátartozóit is kárpótolja Líbia. Az UTA légitársaság egyik repülőgépe 1989. szeptember 19-én felrobbant Niger felett, s a pokolgépes merénylet - amelyet a párizsi nyomozó hatóságok a líbiaiak számlájára írnak - 170 utas, közöttük számos francia halálát követelte.