Olcsó osztrák benzin líbiai olajból

2000.05.30. 13:51
Jörg Haider az osztrák áraknál 12%-kal olcsóbban adja a benzint az általa irányított Karintia tartományban - jelentette a Guardian. A populista politikus az akcióhoz szükséges olajat jóbarátjától, Muammar Kadhafitól szerzi be, jó irányt adva a lépéssel az osztrák-líbiai baráti-testvéri kapcsolatok kedvező alakulásának. Haider eltökélt célja, hogy arra kényszeríti Ausztriát, alkalmazkodjon áraihoz. Az osztrák közélet fel van háborodva.

Jörg Haider
Olcsóbban adja a benzint az általa irányított Karintia tartományban
12%-kal olcsóbb benzint árulnak ezentúl Karintiában, a Jörg Haider szélsőjobbos politikus vezette osztrák tartományban, mint Ausztria többi területén - adta hírül a Guardian. A sokkoló bejelentéssel hétfőn állt elő Haider, aki egyúttal azt is közölte a meglepett közvéleménnyel, hogy az akció líbiai tárgyalásainak eredménye.

A Haider - vezette, szélsőjobboldali nézeteiről ismert Szabadság Párt Karintia tartományban a legerősebb. Innen indult Parlament-hódító útjára februárban Jörg Haider, aki szerint bíróság elé kellene állítani minden olyan osztrák politikust, aki kritizálni meri külföldön a hatalmon lévő kabinetet.

A felháborodott ellenzéki politikusok által egyértelműen populista lépésnek minősített benzin-akcióról Haider nem volt hajlandó elárulni, hogy honnan érkezik majd az üzemanyag, mennyibe került az üzlet, és azt sem, hogy mekkora készletekkel rendelkezik az olcsó benzin forgalmazására jelentkezett helyi kútlánc.

A Guardian megerősített értesülése szerint a nacionalista politikus a közelmúltban tárgyalásokat folytatott Muammar Kadhafi líbiai diktátorral, akinek fia közeli barátnak számít a Haider-családban.

Hétfőn, egy klagenfurti sajtókonferencián Jörg Haider azt is bejelentette, hogy amennyiben Ausztria többi benzinkútja nem alkalmazkodik a politikus által diktált árakhoz, úgy kénytelen lesz megnyitni a tartomány hatósági benzinraktárait, az Ausztriában is megemelkedett világpiaci kőolajárak ellensúlyozására.  • Tippek
  • Bankszámla