Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Megkezdődött az izraeli offenzíva Libanonban

2006.08.11. 20:00
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozattervezetének péntek esti szavazásra bocsátása előtt néhány órával indult meg az izraeli offenzíva Libanonban.

Elkezdődött Izrael kiterjesztett libanoni offenzívája, közölte péntek este Ehud Olmert kormányfő szóvivője, Aszaf Sariv.

Gideon Méir vezető külügyminisztériumi tisztviselő ugyanakkor azt mondta, hogy lefújják az offenzívát, amennyiben a kormány céljait kielégítő ENSZ-határozat születik néhány órán belül. "Reméljük, a diplomácia kerekedik felül".

Még pénteken szavazhat a BT

Az offenzíva megindítása után megállapodásra jutottak az ENSZ BT kulcsfontosságú tagjai a libanoni határozattervezetről és szavazásra bocsátják, közölte pénteken New Yorkban tartózkodó Margaret Beckett.

A brit külügyminiszter közlése szerint a Biztonsági Tanács helyi idő szerint délután 3 órakor (közép-európai idő szerint 21.00) kezdődő ülésén kerül a tanács elé a tervezet.

Az amerikaiak tudják

Politikai források szerint Izrael attól tart, hogy a majdani békefenntartó erőnek csak önvédelmi célra lesz joga fegyvert használni a Hezbollah gerillákkal szemben.

Izrael ENSZ-nagykövete, Dan Gillerman úgy nyilatkozott, hogy országa - a miniszterelnök döntése ellenére - továbbra is részt vesz az ENSZ-határozatról folyó tárgyalásokban. "Az amerikaiak tudják, mit fogadhatunk el és mit nem. És nagyon remélem, hogy a nap végére nem terjesztenek be olyan tervezetet, amely számunkra elfogadhatatlan" - mondta Gillerman az izraeli Kettes Csatorna televízióban.