Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Megbüntették a választók a háborúpárti szenátorjelöltet

2006.08.09. 11:38
Kapcsolódó cikkek (1)
Egyre inkább két radikális tábor szembenállása jellemzi az amerikai közéletet. A demokraták egyre balosabbak, a republikánusok egyre jobbosabbak. A párton belüli megosztottság miatt a demokraták egyik biztos szenátori helyüket is elveszíthetik, miután az előválasztáson vereséget szenvedett egyik prominens háborúpárti politikusuk, a volt alelnökjelölt Joe Lieberman.

Bár a demokraták számítanak a novemberi képviselőházi és részleges szenátusi választások nagy favoritjának, az eddig egyik fő bázisuknak számító Connecticutban a hétvégén valószínűleg eljátszották győzelmi esélyeiket. Az állam egyik szenátora Joe Lieberman, a párt veteránja volt, akinek az amerikai szokásoknak megfelelően a jelölté válláshoz előválasztáson kellett megmérettetnie magát.

Ritka bravúr


Joe Lieberman

Lieberman, aki a 2000-es választásokon Al Gore alelnökjelöltje volt, szenátorként magabiztosan kitartott a demokrata hívek körében kifejezetten ellenszenves, háborúpárti álláspontja mellett. Lieberman a Demokrata Párt mérsékelt szárnyához tartozik, és a kezdettől fogva kiállt George W. Bush háborús stratégiája mellett.

Az előválasztáson azonban - némileg meglepetésre - vereséget szenvedett politikailag teljesen tapasztalatlan, de harcosan háborúellenes és nem mellékesen multimilliomos kihivójától, Ned Lamonttól, jelentette az AP. 1980 óta Lieberman csupán a negyedik szenátor, aki elbukta a párton belüli előválasztást.

Szakad a tábor

Liebermant látszólag nem rázta meg a vereség. Az előválasztás eredményeit értékelő sajtótájékoztatóján be is jelentette, hogy csak csatát, nem pedig háborút vesztett, az őszi választásokon független jelöltként indul újra. Ezzel máris megoszthatja a demokrata tábort - azaz nagy valószínűséggel republikánus riválisát segíti győzelemhez.

Ned Lamont előválasztási győzelme jelzi, hogy egyre inkább polarizálódik a politikai élet az Egyesült Államokban. Erre utal a michigani republikánus előválasztás eredménye is, ahol a jelenlegi republikánus képviselő, a mérsékelt Joe Schwarz mélykonzervatív kihívójától szenvedett vereséget.

Ráadásul Connecticut hagyományosan egyfajta politikai barométer az Egyesült Államokban. Lieberman veresége pedig arra utal, hogy a mérsékelt, a másik politikai oldalt nem feltétlenül a sátántól valónak tekintő politikusoknak egyre kevesebb esélye van a három éve tartó iraki háború, az illegális bevándorlók helyzetének rendezése és az őssejtkutatás kapcsán is egyre inkább két radikális táborra szakadó amerikai közéletben.