Valér
-2 °C
0 °C

Pogrommal fenyeget a pogromért megítélt kártérítés

2005.08.04. 15:02
Újabb etnikai konfliktus kirobbanásától tartanak a hatóságok a Maros megyei Hadréven, ahol peren kívüli megegyezéssel 18 cigány család összesen 262 ezer eurós kártérítést kapott az 1993-as lincselésekért és gyújtogatásokért. A helyiek szerint túl magas összeget ítéltek meg a romáknak.

A romániai hírforrásokban megjelent információt Ioan Roman, a Maros megyei csendőrség ezredese maga is megerősítette az MTI kérdésére. Nem tagadta: kétségtelenül ismét nagy indulatok feszülnek a lakosság körében Hadréven, miután a strasbourgi emberjogi bíróság kártérítést ítélt meg a tizenkét évvel ezelőtti pogrom roma áldozatainak. Mint a hírekből kiderül, csendőrök szállnak ki naponta a faluba, hogy figyelemmel kísérjék a fejleményeket.

A csendőrök figyelemmel kísérik

Az ezredes azonban nem tartja olyan súlyosnak a helyzetet, mint ahogy arról néhány román hírforrás beszámolt. Mint fogalmazott: a lappangó feszültség érthető egy olyan településen, ahol korábban etnikai okokból konfliktus tört ki. A csendőrök figyelemmel kísérik a helyzetet, és készek bármikor beavatkozni, hogy elejét vegyék az újabb összetűzésnek - mondta. Roman elképzelhetőnek tartja, hogy a strasbourgi emberjogi bíróság által megítélt kártérítés okozza a feszültséget, mert az ítélet egyes családoknak nem tetszik.

Késelés, lincselés

Az erdélyi Krónika részletesen felidézte, mi is történt a Maros megyei Kece községhez tartozó faluban tizenkét esztendővel ezelőtt, amikor egy súlyos etnikai összecsapás során egy román és három cigány férfi vesztette életét. A 614 románt, 145 magyart és 123 cigányt számláló Hadréven 1993. szeptember 21-én egy román és öt cigány férfi tettlegességig fajuló vitájából indult a pogrom: Az egyik roma késsel halálosan megsebezte a románt, mire a feldühödött románok 13 cigányházat gyújtottak fel. Meglincselték Ripa Lupian Lacatust és testvérét, Aurel Pardaliant, a harmadik roma áldozat, Mircea Zoltan pedig bennégett az egyik házban.

A cigányok voltak a felelősek

A történtekért mind a helyszínre küldött kormánybizottság, mind a marosvásárhelyi táblabíróság ügyészsége egyoldalúan a cigányokat tette felelőssé - emlékeztet a Krónika. A kormány akkor 25 millió lej kártérítést utalt ki a megrongált házak helyrehozatalára és a kárvallottak megsegítésére, 1999-ben pedig öt személyt ítéltek el gyilkosság miatt. A hadrévi pogrom ügyét 2004. február 27-én zárta le véglegesen a marosvásárhelyi táblabíróság, a Legfelsőbb Törvényszék 2005 májusában erősítette meg a határozatot.

11 és 28 ezer euró közötti

Ezek után fordult a nemzetközi bírósághoz a kártérítéssel elégedetlen 25 hadrévi roma család. Július 5-én peren kívüli megegyezéssel 18 cigány család összesen 262 ezer, egyenként 11 és 28 ezer euró közötti kártérítésben állapodott meg a román állammal. Hét család viszont nem elégedett meg az állam ajánlatával, és a pert folytatva július 12-én 11 ezer eurótól 95 ezer euróig terjedő, összesen 238 ezer eurót kitevő kártérítésre kapott jogosultságot a strasbourgi testülettől. A hadrévi románok azért bosszúsak, mert véleményük szerint a cigányok nem érdemlik meg a kárpótlást, ráadásul az összegeket túl nagynak találják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!