Szilárda
0 °C
6 °C

Meglincseltek öt embert Johannesburgban

2008.05.18. 14:37
Johannesburg szegénynegyedeiben hajtóvádaszatot indítottak a bevándorlók ellen. Öt halottja és legalább 50 sebesültje van a zavargásoknak.

Szombaton vascsövekkel és lőfegyverekkel támadtak Johannesburg egyik szegénynegyedében a bevándorlókra, számolt be a BBC. Egy hete tartanak az idegen-ellenes pogromok Dél-Afrikában, Johennesburg több negyedét is érintette már az erőszak, ám a mostani Cleveland negyedben történt volt eddig a legvéresebb.

Öt bevándorlót megöltek, megégették illetve agyonverték őket. Legalább ötven ember megsebesült, otthonokat romboltak le és üzleteket fosztottak ki. A városrész bevándorlói rendőrőrsökre húzódtak menedékért.

Az idegen-ellenesség egyre nagyobb probléma a foci világbajnokság megrendezésére készülő, és etnikailag eleve megosztott országban. Az elmúlt évtizedben több millió ember érkezett a szomszédos országokból, részben jobb megélhetést keresni, de sokan közülük életveszélyben voltak hazájukban. A mostani támadásnak elsősorban zimbabwei áldozatai voltak. A Zimbabwében tomboló erőszak és munkatáborok elől tömegével menekültek Dél-Afrikába az emberek.

A szegénynegyedekben egyre többször a bevándorlókat hibáztatják a szegénységért és az ország összes bajáért.