Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Vallott a svéd külügyminiszter gyilkosa

2004.01.07. 10:21
Anna Lindh, svéd külügyminiszter meggyilkolásával vádolt férfi ügyvédje ma bejelentette: védence beismerte, hogy 2003 szeptemberében ő késelte meg egy bevásárlóközpontban a népszerű politikust.
A svéd rendőrség decemberben befejezte a nyomozás első szakaszát a szeptember 10-én történt késelés ügyében, és a csaknem ezer oldalas nyomozati anyagot, amelyben Mijailo Mijailovicot gyanúsítja a gyilkosság elkövetésével, átadta az ügyészségnek. A fiatalembert szeptember 24-e óta tartják őrizetben.

Vallott a gyilkos

A BBC legfrissebb értesülése szerint a Mijailo Mijailovic-ot védő Peter Althin szerdán délelőtt közölte a sajtó képviselőivel: a rendőrségi akták átnézése közben védence kedden bevallotta neki a gyilkosságot. Az ügyvéd elmondta, hogy Mijailovic részletesen beszámolt a politikus elleni támadásról.

Az áruházi kamerák képei a gyilkosról
Az új fejlemény hatására várhatóan január 12-én gyilkosság miatt vád alá helyezi a svéd ügyészség a férfit. A 24 éves Mihajlovic Svédországban született szerb bevándorló családban, pszichológiai problémáktól szenved, és büntetett előéletű: 1997-ben elítélték, amiért konyhakéssel támadt az apjára. A svéd sajtó szerint gyűlölte a külügyminiszter asszonyt, mivel nem bocsátotta meg neki, hogy az 1999-es koszovói háború idején támogatta a Szerbia ellen végrehajtott NATO-bombázásokat. A férfi a rá mutató bizonyítékok ellenére idáig kiállt ártatlansága mellett.

A gyilkosság

A Svédországot sokkoló eset tavaly történt: szeptember 10-én, szerdán a stockholmi NK-nagyáruházban testőrök nélkül ruhát vásárló 46 éves Anna Lindhet egy férfi üldözte a mozgólépcsőn, mielőtt rátámadt. A tettes több célzott késszúrással súlyosan megsebesítette a külügyminisztert, majd a hirtelen támadt zűrzavarban kereket oldott. Lindh a stockholmi Karolinska kórházban 13 órával később belehalt sérüléseibe.