Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Azonosíthatták Anna Lindh gyilkosát

2003.09.16. 15:07
Cáfolta a svéd rendőrség, hogy elfogták volna Anna Lindh gyilkosát. Egyes rendőri vezetők szerint a gyilkos külföldre, Finnországba menekült. Mások szerint ez nincs így, és a férfi Stockholmban bújkál. A DNS-ét már megtalálták, de nem egyezett a bűnügyi nyilvántartásban szereplőkével.
Elfogták Anna Lindh külügyminiszter gyilkosát - jelentette az Expressen című svéd napilap online kiadása kedd délután. A legnagyobb svéd újság rendőrségi forrásokból származó értesülései szerint a merénylőt egy rajtaütés során vették őrizetbe. Az elfogás hírét a rendőrség cáfolta - jelentette a BBC. A Reuters jelentése szerint valójában csak azonosították az elkövetőt.

A hírügynökség részleteket nem közölt.

Külföldre szökött

Az elfogásról felröppent hír különösen meglepő annak fényében, hogy Jeif Lennekvist stockholmi rendőrfelügyelő hétfőn a gyilkos külföldre szökésének a lehetőségét említette. Mint mondta, a mindenre kiterjedő üldözés ellenére a férfi "külföldre szökhetett".

A gyilkos a feltételezések szerint Finnországba menekült.

Stockholmban bujkál

A rendőrség azonban ezt az állítást is igyekezett cáfolni. "Semmi sem utal arra, hogy [a gyilkos] már nincs Stockholmban" - jelentette ki Stina Wessling az AFP-nek. Mint mondta, "ez a nyom már nem érdekesebb a többinél".

A rendőrségi szóvivő nem kívánt feltételezésekbe bocsátkozni afelől, mikor kerülhet sor a férfi elfogására. Tartós eredménytelenség esetén a rendőrség akár pénzjutalmat is felajánlhat a nyomravezetőnek - értesült a francia hírügynökség rendőrségi forrásokból.

A nyomozók hétfőn áttörésként értékelték, hogy sikerült DNS-mintát venni az elkövető baseballsapkájáról. A minta ugyanakkor nem egyezett a rendőrség nyilvántartásában szereplő tízezer minta egyikével sem.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!