Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Lindh-gyilkosság: elfogatási parancs egy neonáci ellen

2003.09.16. 20:22
Elfogatási parancsot adott ki a svéd rendőrség kedden egy, a külügyminiszter meggyilkolásával gyanúsítható személy ellen. A svéd tömegtájékoztatás szerint egy neonáci körökhöz közel álló férfiról van szó.
A parancs kiadását a rendőrség egyik szóvivője, Agnetha Styrwoldt-Alfheim jelentette be, további részleteket azonban nem árult el - adta hírül az AFP francia hírügynökség. Egy másik rendőrségi szóvivő, Lars Grönskog ugyanakkor az AP amerikai hírügynökségnek hangsúlyozta: az elfogatási parancs még nem jelenti azt, hogy a keresett férfi lenne a gyilkos.

A svéd Aftonbladet napilap kedden rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a nyomozók egy szélsőjobboldali körökhöz tartozó 35 éves férfit keres, akinek alakját néhány perccel az Anna Lindh elleni támadás előtt rögzítették a stockholmi NK nagyáruház biztonsági kamerái.

Az illető közel áll Svédország legismertebb neonáci aktivistáihoz, és kis híján húsz alkalommal ítélték már el erőszakos cselekményekért, tiltott fegyver, mégpedig kés viseléséért, hivatalos személy megfenyegetéséért, valamint csalásokért, de sohasem kapott súlyos büntetést. Az AFP által idézett Aftonbladet szerint a férfinak nincs állandó lakhelye, s gyakran ingázik Svédország és Svájc között, ahol kábítószer-fogyasztás miatt gyógykezelték.

A TV4 svéd kereskedelmi televízió tudomása szerint a gyanúsított "lelkileg instabil" és állástalan, a TT hírügynökség viszont arról számolt be, hogy egy 2002-es pszichiátriai vizsgálat nem állapított meg súlyos mentális problémát a férfinál. A média szerint a rendőrség már őrizetbe vette a gyanúsított barátnőjét, hogy kikérdezze őt.

Anna Lindh csütörtökön halt bele azokba a sebekbe, amelyeket az ismeretlen késes támadó ejtett rajta előző nap a stockholmi NK nagyáruházban, ahol a politikus egy barátnőjével vásárolt. A népszerű külügyminiszter asszony halála beárnyékolta kedden a gyilkosság óta először összegyűlt svéd parlament ülését. A Riksdag elnöke, Björn von Sydow a képviselők előtt úgy fogalmazott: Lindh meggyilkolása fagyos szélként söpört végig Svédország felett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?