Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Mégis megtalálták Lindh gyilkosát?

2003.09.25. 09:50
A DNS-minták alapján szinte bizonyosra vehető, hogy megtalálták Anna Lindh svéd külügyminiszter gyilkosát, jelentette egy svéd napilap. Az értesülést hivatalosan még nem erősítették, és a gyanúsított is tagadja, hogy köze lenne az emberöléshez. A korábbi gyanúsítottat szabadon engedték.
A szerdán őrizetbe vett gyanúsítotthoz a merénylet helyszínén nyert DNS-minták vezettek. A gyilkossághoz használt fegyveren, egy vadászkésen és a tettesnek az áruházban elhajított baseballsapkáján talált DNS-anyag megegyezik az elfogott férfi hajából vett DNS-mintával - írta csütörtökön a Dagens Nyheter című svéd napilap internetes kiadásában. Az újság rendőrségi forrásból származó értesülését hivatalosan még nem erősítették meg.

Tagad

A 25 év körüli férfi tagadja, hogy megölte volna a szociáldemokrata politikus asszonyt - mondta ügyvédje szerda este a TT svéd hírügynökségnek. A szemmel láthatóan nyomós bizonyíték miatt azonban várható, hogy a stockholmi főügyészség még csütörtökön indítványozza előzetes letartóztatásba helyezését. A bűnügyi rendőrség egyik nyomozója szerdán azt mondta a TT svéd hírügynökségnek, "biztosak vagyunk benne, hogy most az igazit fogtuk el". Kijelentését már az első kommentárok úgy értékelték, hogy a rendőrség valószínűleg rendelkezik olyan bűnjelekkel - vér- vagy DNS-mintákkal -, amelyekkel rá tudják bizonyítani a gyanúsítottra a bűncselekmény elkövetését. A korábbi első számú gyanúsítottat, akit másfél héten át vallatott rendőrség, szerdán szabadlábra helyezték.

Szerepelt a videón

A Dagens Nyheter úgy tudja, hogy a szóban forgó férfi nem sokkal a bűncselekmény után levágatta a haját. Miután azonban kezdettől fogva bekerült a gyanúsítottak körébe, a rendőrség végül elvégeztette a hajtesztet. A nyomozóknak meggyőződésük, hogy az őrizetbe vett személy azonos az áruház biztonsági kamerái által megörökített képeken látható férfival. A felvételeken a késelés előtt három perccel látható a feltételezett gyilkos, aki menekülés közben eldobta kését, baseballsapkáját és csuklyás pulóverét.

Pszichikai problémák

Sajtóértesülések szerint az elfogott férfi pszichikai problémákkal küszködő különc. Leif Jennekvist főnyomozó szerdán semmilyen felvilágosítást nem adott sem az illetőről, sem a második őrizetbe vétel körülményeiről, mindössze arra szorítkozott, hogy elfogását nem kísérték "drámai fejlemények".

A gyilkosság

A stockholmi NK-nagyáruházban testőrök nélkül ruhát vásárló 46 éves Anna Lindhet egy férfi üldözte a mozgólépcsőn, mielőtt rátámadt. A tettes több célzott késszúrással súlyosan megsebesítette a külügyminisztert, majd a hirtelen támadt zűrzavarban kereket oldott. Lindh a stockholmi Karolinska kórházban 13 órával később belehalt sérüléseibe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!