Piroska
-2 °C
5 °C

Életfogytiglani börtönbüntetést kapott Anna Lindh gyilkosa

2004.12.02. 09:39
A legfelsőbb bíróság felülbírálta a fellebbviteli bíróság ítéletét, amellyel elmegyógyintézetbe utalta Anna Lindh svéd külügyminiszter gyilkosát. Az új ítélet életfogytiglani börtönbüntetés.
. Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a svéd legfelsőbb bíróság Anna Lindh külügyminiszter gyilkosát.

A skandináv ország legfelsőbb bírósága ezzel felülbírálta a stockholmi fellebbviteli bíróság júliusban hozott ítéletét, amellyel elmegyógyintézetbe utalta a gyilkost, a szerb származású Mijailo Mijailovicot.

Kegyelemért esdekelt

Mijailovic ezúttal is kegyelemért esdekelt a bíróságon, arra hivatkozva, hogy nem volt szellemi képességeinek birtokában a gyilkosság idején. Beismerte, hogy ő késelte meg a 46 éves külügyminiszter asszonyt. Azt állította azonban, hogy "a fejében megszólaló hangok kényszerítették" a bűntettre.

Anna Lindhet 2003. szeptember 10-én egy stockholmi bevásárlóközpontban szurkálta össze Mijailovic. A miniszter másnap belehalt a késszúrásokba, melyek közül az egyik a máját érte. Az akkor 24 esztendős Mijailo Mijailovicot, aki pszichiátriai kezelés alatt állt, két héttel a halálos szurkálás után letartóztatták.

Pszichikai problémák

Idén márciusban a stockholmi kerületi bíróság első fokon életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a gyilkost, de a fellebbviteli bíróság megsemmisítette az ítéletet, és elmegyógyintézetbe utalta a vádlottat, úgy ítélvén meg, hogy pszichikai problémái miatt nincs ítélőképessége birtokában.

A fellebbviteli bíróság döntése, amely ugyanarra az elmeszakértői szakvéleményre támaszkodott, mint az első fokú bíróság ítélete, a svéd közvélemény zömét felháborította.

A bírósági ítélet alapján elrendelt elmegyógyintézeti kezelés Svédországban hat hónaptól húsz évig tarthat, s a beteget kiengedik, ha gyógyultnak nyilvánították. Az életfogytiglaninak nevezett börtönbüntetés hozzávetőleg 15 évi elzárást jelent.