Lenke
14 °C
28 °C

Nem elmebeteg a svéd külügyminiszter gyilkosa

2004.03.09. 16:11
Börtönbüntetésre ítélhetik Anna Lindh svéd külügyminiszter gyilkosát. Mihajlo Mihajlovics elmebetegségére hivatkozva próbálta elkerülni a börtönt, a pszichiátriai vizsgálat szerint azonban tudatában volt tettének. Védői gondatlanságból elkövetett gyilkosságra szeretnék enyhíteni a vádat.
Nem szenvedett súlyos elmebetegségben a késelés időszakában az a férfi, aki tavaly ősszel megkéselte Anna Lindh svéd külügyminisztert - áll a kedden közzétett hivatalos pszichiátriai jelentésben. Mihajlo Mihajlovics ugyan beismerte a gyilkosságot, állítása szerint azonban azt egy a fejében megszólaló hang utasítására tette.

A bíróság által kijelölt pszichiáterek csoportja azonban úgy találta, hogy a tettesnek nincs súlyos elmebetegsége, ezért orvosilag semmi sem indokolja, hogy börtön helyett elmegyógyászati kezelésre ítéljék.

Mihajlovics bűnösségéről várhatóan március 16-án határoz a bíróság, az ítéletet egy hét múlva hirdetik ki.

Az ügyészség gyilkossággal vádolja a szerb származású elkövetőt, a védelem - amely most más pszichiátriai szakértőket kérhet fel védence elmeállapotának megvizsgálására - gondatlanságból elkövetett emberölésre szeretné enyhíteni a vádat.