Auguszta
-3 °C
2 °C

Litván háborús bűnöst toloncoltak ki az USÁ-ból

2004.01.16. 08:41
Nyolcvankét évesen kellett elhagynia választott hazáját Algimantas Dailidének, aki a második világháborúban adott át zsidókat a náci kivégzőosztagoknak. Az egykori litván titkosrendőrt már 1997-ben megfosztották állampolgárságától, de többszöri fellebbezés után csak most kellett elhagynia az Egysült Államokat.
Kitoloncolták az Egyesült Államokból a litván Algimantas Dailidét, akiről kiderült, hogy a második világháborúban a nácikkal együttműködve háborús bűnöket követett el. A ma 82 éves Dailidét a tampai bíróság ítélete nyomán utasították ki, mert a németek által megszállt Litvániában a megszállókkal együtt üldözte a zsidókat. Állítólag belépett a nácik által létesített és pénzelt litván titkosrendőrségbe, a Saugumasba, amely a vilniusi gettóból kiszökött zsidók felkutatását végezte.

Dailide ingatlanügynöki pálya után nyugdíjasként élt Clevelandben, 1950-ben lépett az Egyesült Államokba. Ám amerikai igazságügyi különleges nyomozók a múlt század vége felé rábukkantak náci múltjára. Egyebek között az is kiderült róla, hogy személyesen adott át zsidókat a náci kivégzőosztagoknak Paneriainál, ahol a második világháború alatt 50 ezer embert mészároltak le. Dailide állítólag 1941-től egészen 1944-ig, a szövetségesek vilniusi támadásáig a nácik szolgálatában állt.

Dailidét már 1997-ben megfosztották amerikai állampolgárságától, kiutasításáról 2001-ben döntöttek, de az ítélet ellen többször fellebbezett. Németország irányában csütörtökön hagyta el az Egyesült Államok területét.

Az amerikai igazságügy-minisztérium eddig összesen 60 volt háborús bűnöst, köztük három egykori Saugumas-tagot fosztott meg amerikai állampolgárságától, és utasított ki az országból. A Litvániába visszatért háborús bűnösök egyike a bírósági tárgyalás előtt meghalt, egy másikat népirtás vádjával elítélték, a harmadik pedig egy évvel hazatérte után halt meg.